Blogs

Handig om te weten als je borstvoeding wilt geven

”Borstvoeding geven is zo heerlijk, dat momentje dat je dan samen met je kindje hebt” of ”Het is zo gemakkelijk, je hebt altijd je melk bij je en je kunt je kindje overal voeden”. Zomaar twee dingen die je wel eens hoort van vrouwen die borstvoeding geven of dat hebben gedaan. Want wat is borstvoeding toch gemakkelijk en mooi. En ja het klopt, het kan een mooi momentje samen met je kind zijn en het kan ook echt heel handig zijn. Maar je hoort vast niet de anekdotes van een moeder die zit te kolven op de wc of de mama die haar baby voedt in het kleedhokje van de Zara. Vorige maand was daar wel Viktoria Koblenko die een foto op Instagram plaatste waarop ze met koolbladeren op haar borsten lag (dat schijnt te werken tegen stuwing). Later postte ze ook nog een foto waar ze verstopt onder een kleedje zit te voeden. Ik houd van zulke foto’s omdat het een eerlijk beeld schetst. Laat ik voorop stellen dat ik zelf een groot voorstander ben van borstvoeding. Ik heb dat gegeven bij mijn dochtertje en doe het ook nu weer bij mijn zoontje van bijna vier maanden. Deze blog is dus niet bedoeld om het geven van moedermelk te demotiveren, maar ik hoop mommy’s-to-be voor te bereiden op alles wat er bij komt kijken. Dan weet je straks ook dat je er (eventueel) even doorheen moet voordat je ervan kan gaan genieten! (P.s. Ik sta niet op de foto hierboven.)

Een stukje onzekerheid

Als je een flesje geeft, is het heel gemakkelijk dat je precies weet wat je kindje binnenkrijgt. Er zijn online verschillende berekeningen te vinden waarmee je precies kunt bijhouden hoeveel jouw kindje zou moeten drinken. En juist al die gemiddelden en standaarden kunnen nou voor een vrouw die borstvoeding geeft best wel voor wat onzekerheid zorgen. In principe weet je namelijk niet wat je kindje binnenkrijgt aan melk. En vooral aan het begin ben je hier toch erg nieuwsgierig naar. In de kraamweek wordt je kleine baby’tje vaak gewogen omdat het niet teveel mag afvallen. Mijn zoontje viel bijna meer dan 10 procent af en omdat ik het ziekenhuis lag, werd hij door de kinderafdeling daarom extra goed in de gaten gehouden. Hij werd soms bij elke voeding op voorhand gewogen en achteraf om te kijken of hij wel genoeg binnenkreeg. En dat maakt je als moeder toch wel heel onzeker. Je wilt natuurlijk niet dat je wondertje te weinig binnenkrijgt omdat jij te weinig melk hebt. En dat gevoel hoef je natuurlijk niet alleen in het ziekenhuis te hebben, maar dat gevoel kun je ook krijgen als je borsten niet zo zwaar aanvoelen. Of als je kindje maar blijft lurken en niet doorslikt. ”Krijgt hij wel genoeg?” is denk ik een gedachte die bijna elke moeder die moedermelk aanbiedt wel eens heeft (gehad). Of wat nou als je ’s avonds een keer bent weggeweest, daarna kolft en er maar 130 ml uitkomt? ”Op internet staat toch echt dat ik 150 ml moet geven?” Het is belangrijk om je daar niet te veel mee bezig te houden. De berekeningen gelden (over het algemeen) voor kunstmelk. Want let op: borstvoeding past zich aan aan de behoefte van je kind. En in 100 ml moedermelk kunnen hele andere voedingsstoffen zitten dan in 150 ml poedermelk van de Etos. Je kunt dit niet met elkaar vergelijken.

Houd vooral in de gaten of je kindje tevreden is, of het voldoende plast en poept en of het niet te duf is. En ja, dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan hoor want ook ik ben best wel regelmatig even onzeker of mijn kleine mannetje genoeg binnenkrijgt.

Tips over je melkproductie vindt je hier.

Het kan ook pijnlijk zijn

Zoals je hierboven kan lezen bij de update van Viktoria met de koolbladeren, krijg je vaak in de kraamweek last van stuwing:

”Bij stuwing zijn je borsten gespannen en vol. De huid van je borsten staat strak en is doorschijnend. Je borsten voelen warm en pijnlijk aan. Stuwing wordt veroorzaakt door vaatverwijding, weefselvocht en het op gang komen van je melkproductie. Stuwing komt het meest voor tussen dag drie en vijf, maar kan ook later voorkomen tot zelfs bij negen tot tien dagen na de geboorte. (borstvoeding.com)”

Dit is inderdaad vrij pijnlijk! Ik weet nog dat ik de eerste keer echt dacht: ”Dit doet zo’n pijn!!! Borstvoeding is toch juist zo gemakkelijk? Ik wil er mee stoppen!” Maar let op: het is voor het goede doel! Je moet hier even doorheen en het wordt echt beter.

Aan het begin moeten je tepels er ook erg aan wennen dat er zo hard aan gelurkt wordt. Want zo’n kindje zet best wel een kracht! Het kan dan bijvoorbeeld gebeuren dat je kloven krijgt en dat kan pijnlijk zijn. Je hebt hier gelukkig wel zalfjes voor die dit wat verzachten. Maar wees gerust: na een klein poosje ontstaat er een soort eeltlaagje waardoor dit geen pijn meer doet! Daarnaast heb je soms ook pijn omdat je kindje verkeerd drinkt. Het is belangrijk dat je je kindje goed aanlegt. Gelukkig letten ze hier in het ziekenhuis goed op en wordt je thuis goed geholpen door je kraamzuster!

Het werkt soms vrijheidbeperkend

baby-21167_1920

Waar ik zelf erg aan moest wennen de eerste keer was dat ik mijn afspraken veel beter moest plannen. Zo wilde ik met een aantal meiden een dagje winkelen maar het liefst even zonder baby. Maar hoe doe je dat als je borstvoeding geeft? Als je normaal elke drie uur voedt, is het niet aan te raden om dan ineens een hele dag niks te doen. Bovendien raken je borsten dan vol en dat kan ook best naar voelen! En het is ook best onhandig als ze gaan lekken (gelukkig heb je daar speciale ‘pads’ voor) ;-). Ik heb die dag maar gekolfd in een toilet. Een beetje gênant dat brommende geluid van het apparaat, maar ach dat hoort erbij en niemand die me zag haha. En anders gewoon je kleintje meenemen!

Ik houd er ook niet zo van om in het openbaar te voeden. Als ik dat dan toch moet doen komt er een heel dekentje aan te pas zodat niemand ook maar iets kan zien (iets met preuts ofzo). Dit zorgde ervoor dat ik mijn afspraken altijd precies om de voedingen heen plande en dat perkt je vrijheid natuurlijk wel een stukje in. Nu ik voor de tweede keer borstvoeding geef ben ik er wel wat relaxter in geworden.

Geen jurkjes maar hemdjes

Ik kan je uit ervaring vertellen dat het niet erg handig is om in de periode dat je borstvoeding geeft een jurkje aan te trekken. Tenminste als je ergens in het openbaar moet gaan voeden. Want het is natuurlijk een beetje lastig om je jurkje helemaal uit te trekken zodat jij je kindje van een maaltijd kan voorzien. Er zijn natuurlijk uitzonderingen waarbij je het jurkje gemakkelijk even opzij kan schuiven, maar de meeste jurkjes zijn niet erg borstvoedingsproof. Daarom is het handiger om even een voedingstopje (en bh) aan te doen en daaroverheen een leuk shirt. Op die manier kun je je shirt gewoon omhoog doen, je voedingstopje wat omlaag en zo zie je amper wat! Ook handig: gewoon een voedingsshirt en -jurkje kopen. Je hebt er echt hele leuke tussen zitten. En ook veel te koop via Marktplaats.

Kolven, voorraadjes en afbouwen

Als je weer gaat werken is het belangrijk dat je wel een voorraadje melk in de vriezer hebt liggen. Zelf wilde ik minimaal 6 flesjes hebben; genoeg voor twee dagen. Op werk kolf je dan als het goed is weer de benodigde melk en houd je altijd een voorraadje van zes. Al je niet werkt is het natuurlijk ook handig om een voorraadje te hebben voor als je even weg wilt en de baby bij manlief of de oppas laat. Ik begon zelf elke keer na zes weken met kolven. Toen ze ’s avonds niet meer dronken, kolfde ik de melk af en zo bouwde ik binnen een week mijn voorraadje op.

Het afbouwen deed ik eigenlijk bij de eerste vrij vlot. Ik liet één voeding gewoon weg en kolfde ook de druk niet af. Als je veel melk hebt is het handig om de druk een beetje weg te kolven (en dus niet de hele borst leeg), maar gewoon een klein beetje wegkolven. En als je merkt dat dat goed gaat, sla je weer een voeding over. Althans zo deed ik het dan. Binnen twee weken had ik geen borstvoedingen overdag meer en gaf ik alleen nog maar een ochtendvoeding.

Tips over afbouwen en afkolven vind je hier.

Nog een laatste tip

Als je je kindje voor het eerst een flesje met jouw voeding krijgt, is het aan te raden dat je man dit doet. Zo kan je kindje ervaren dat hij ook bij iemand anders drinken kan krijgen en raakt hij niet in de war van jouw geur. Als je baby’tje een aantal keren de fles heeft gehad en eraan gewend is geraakt, kun je het hem natuurlijk zelf ook geven!

Mijn ervaring met borstvoeding

Zelf ben ik een groot voorstander van borstvoeding (als het kan natuurlijk!). Ten eerste ben ik ervan overtuigd dat het een reden heeft dat het lichaam de voeding zelf aanmaakt. Ik vind het daarom niet meer dan logisch dat ik dit mijn kind ook geef. Daarnaast is het ook wel een rustig momentje met je kindje en bovendien erg gemakkelijk! Vooral ’s ochtends: niet naar beneden om een fles klaar te maken, maar gewoon even je kindje pakken en half slapend voeden. Ideaal!

Toch ging dat bij de eerste echt niet gelijk helemaal soepel. Het was vrij pijnlijk en ik kon me in de kraamtijd niet voorstellen dat ik er ooit heel relaxed bij zou zitten. Ook kreeg ik na een poosje een borstontsteking die erg pijnlijk was. Maar na een paar weken ging het steeds beter en had ik geen pijn meer. Nu bij de tweede gaat het zoveel makkelijker. In de verloskamer legde ik hem al aan en ging het vrij automatisch. Het heeft weinig zeer gedaan en het gaat nu zo soepel dat ik het ook best in het openbaar durf te doen. A la Viktoria Koblenko met een heel kleed eroverheen haha.

Momenteel zit ik wel een beetje in een fase dat ik er soms wat onzeker over ben. Want op mijn werk kolf ik niet altijd voldoende en ik heb soms het gevoel dat hij meer wil. Aan de andere kant plast hij genoeg, is hij alert en slaapt hij al sinds 10 weken door, dus dat zal hij ook niet voor niets doen. Toch is hij met zijn 5,6 kilo (bijna 4 maanden) een licht mannetje en gaat het toch vaak door mijn hoofd of ik niet moet overstappen op de fles. Ik ben nog in dubio. Op advies van het consultatiebureau ben ik alvast begonnen met het geven van groentehapjes. Dat werkt de kleine man weg met een tempo van een olympiër, dus daar was hij wel aan toe haha. Ik hoop het te kunnen geven tot zes maanden, nog twee maandjes te gaan dus!

Geef jij ook borstvoeding of heb je dit gedaan? Kwamen jouw verwachtingen uit?

Print Friendly, PDF & Email

Jaaa, nog meer leuke blogs!

Laat je van je horen?

Leave a Reply

Lees vorig bericht:
Wij vierden onze liefde in Parijs

Op 1 Augustus 2011 gaven mijn man en ik elkaar het ja-woord. Nu vijf jaar later zijn wij verrijkt met...

Sluiten