Gastblog Van Annelies

Als het maar gezond is…

gezin

Dat is een uitspraak die je misschien wel dagelijks hoort als je zwanger bent. Mensen willen graag weten wat ‘het’ wordt. En na jouw reactie volgt vrijwel altijd deze zin. Maar voor sommige mama’s is het geslacht van hun kind best wel een dingetje. Naast de dankbaarheid en blijdschap die je kunt voelen dat je een kindje mag ontvangen, kan er een sterk verlangen – of zelfs een duidelijke voorkeur – voor een jongen of een meisje zijn.

Gender disappointment

Die gevoelens hebben een naam: gender disappointment. Het oprecht teleurgesteld zijn over het geslacht van je kindje op komst. We zijn gewend van landen als China en India dat ze een sterke voorkeur hebben voor een kindje van een bepaald geslacht. In onze ‘westerse’ wereld denken we dat het niet speelt. Het hebben van een sterke voorkeur? Daar heerst eigenlijk een beetje een taboe op. En dat terwijl we leven in een maatschappij die steeds meer denkt en vindt dat de dingen maakbaar zijn. Het geslacht van je baby is – nu nog (gelukkig wat mij betreft…) – precies een van de dingen waar geen invloed op hebben.

In januari las ik een artikel van de Volkskrant over dit onderwerp. In dat artikel vertelden een aantal vrouwen hoe ze dat ervaren hebben. ‘Gender disappointment’ leidt tot schuldgevoel en schaamte bij de moeder: ze wil zich niet ondankbaar voelen.  Vaak ligt er nog een diepere oorzaak aan de gender disappointment ten grondslag ligt. Ik citeer Cohen de Lara, gezondheidszorgpsycholoog en directeur van ‘Psyche en Zwangerschap’ die in het artikel haar licht op het onderwerp laat schijnen:

“Gender disappointment is geen stoornis, maar een fenomeen. Vrouwen komen binnen met depressie- of angstklachten. Vervolgens kijken we naar de oorzaak daarvan en soms blijkt teleurstelling over het geslacht dan mee te spelen.”

Cohen de Lara onderscheidt verschillende aanleidingen voor gender disappointment: “Sommige vrouwen voelen druk vanuit de familie om een stamhouder voort te brengen. Anderen hebben voorkeur voor een zoon omdat ze zelf seksueel misbruikt zijn en bang zijn dat een dochter dat ook zal meemaken. Ook hebben veel mensen vooropgezette ideeën over de eigenschappen van een bepaald geslacht, zoals het idee dat jongens druk en lastig zijn. … Vrouwen die onze praktijk binnenkomen, geven het maatschappelijk verantwoorde antwoord, dat ze blij zijn dat het kind gezond is. Pas na doorvragen vertellen ze wat ze er echt van vinden. Sommigen geven aan dat het voelt alsof ze stikken, omdat ze niet teleurgesteld mogen zijn van zichzelf of hun omgeving. Ze lijden echt, voelen zich depressief en in paniek. Ook denken ze dat hun gevoelens een negatief effect kunnen hebben op dat kindje in hun buik.”

Zelf heb ik geen last van gender disappointment gehad. Al hoewel het me wel leuk leek om eerst een jongetje te krijgen. Iedereen in de omgeving zei ook tegen me: “Jij bent echt een jongensmoeder!”. En dat vond ik zelf eigenlijk ook wel. Superleuk toen Scott dus een ‘Scottje’ bleek te zijn. Met de tweede zwangerschap hoopte ik eerlijk gezegd stiekem wel op een meisje. Ook dat was ons gegeven. Twee keer ‘mazzel’ dus. Ik denk dat ik de tweede keer echt wel even had moet slikken als het ‘weer’ een jongetje was geweest. Vooral omdat de afwisseling mij simpelweg zo leuk leek. Ik ben heel benieuwd hoe andere moeders hier dit hebben ervaren.

Niet altijd een roze wolk dus

Sowieso denkt iedereen dat vrouwen tijdens de zwangerschap en na de bevalling alleen maar op roze wolk zitten. Dat is dus niet zo: 1 op de 20 vrouwen heeft last van psychische klachten. Het kan zich uiten in heel uiteenlopende dingen: in relatieproblemen maar ook in postnatale depressies. Zorgprofessionals raden aan hulp te zoeken bij zowel lichte als zwaardere klachten. Veel klachten zijn tijdig te verhelpen met de juiste behandeling.

Dus zwangere dames en kersverse moeders: zorg ook op dit vlak goed voor jezelf. Stop je gevoelens niet weg. Bespreek ze. Vind je het lastig om het met je directe omgeving te bespreken? Ga op zoek naar iemand die op wat meer afstand staat, zoals je verloskundige.

Print Friendly, PDF & Email

Jaaa, nog meer leuke blogs!

Laat je van je horen?

Leave a Reply

Lees vorig bericht:
Fotoblog: op vakantie naar Spanje

Een tikkeltje impulsief boekten wij onze reis naar het zuiden van Spanje. We waren de kou behoorlijk zat en smachtten...

Sluiten