Gastblog Van Elise

Geen middagslaapje meer

Het middagslaapje. Soms een hinderlijke onderbreking van een leuke dag op stap, maar vrijwel altijd een heerlijke break midden op de dag. Een moment voor mezelf, een moment om tot rust te komen. Ik kan dat oplaadmomentje altijd erg waarderen. Om bijvoorbeeld een tijdschrift te lezen zonder herhaaldelijk uitgenodigd te worden om samen te puzzelen en zonder op te letten of mijn peuter planten uit de potjes trekt. Natuurlijk geniet ik er erg van om tijd door te brengen met mijn dochter, en toch moet ik zo wennen aan het idee dat ze met 2,5 jaar al geen middagdutjes meer doet!

Ik wil niet slapen!

De meeste kinderen stoppen met het doen van een middagdutje tussen de 3 en 3,5 jaar. Maar er zijn ook kleuters die nog middagdutjes doen. Eerlijk gezegd had ik er wel een beetje op gerekend dat Summer nog een jaar lang middagdutjes zou doen, en ik heb dan ook een tijdlang in ontkenning geleefd over het feit dat ze het middagslaapje niet echt meer nodig had. Toch kon ik er op een gegeven moment niet meer onder uit en wel door de komende signalen:

1. De slaaptijd werd steeds korter.
Waar ze eerst nog een heerlijke 2,5 uur sliep, was het de laatste paar weken nog maar 3 kwartier tot een uur.
2. Het duurde lang voor ze in slaap viel.
Ze was eigenlijk nog niet heel erg moe op het moment van in bed leggen, en lag soms wel een uur te kletsen of mopperen voor ze uiteindelijk in slaap viel.
3. Ze was niet extreem vermoeid als ze het middagslaapje een keer oversloeg.
Dit gebeurde bijvoorbeeld wel eens als we te laat thuis kwamen van een lunchafspraak o.i.d. Als we dan rond 15:00 thuiskwamen was het te laat om haar nog in bed te leggen en hielden we haar op. Vaak was ze dan nog opvallend fit aan het eind van de dag.

Ik vond het moeilijk om het middagdutje eruit te gooien om meerdere redenen. Ten eerste zag ik mijn eigen rustmomentje aan mijn neus voorbij gaan, maar ten tweede betekende het ook dat mijn kleine meisje echt niet meer zo heel klein is. Het idee dat ze al zo groot is dat ze geen slaapje meer nodig heeft, dat heb ik wel even moeten verwerken!

Voordelen

Natuurlijk heeft het doen van geen middagslaapje ook voordelen. Voorheen moesten we altijd vroeg op pad en rond 12:00 weer richting huis zodat Summer op tijd in bed zou liggen. Nu kunnen we het ’s ochtends rustig aan doen en als we willen kunnen we daarna de hele middag naar het park, strand of dierentuin. Het gevoel van haasten is wel veel minder geworden! Natuurlijk kan ze altijd nog een slaapje doen als we zien dat ze echt moe is of als ze dat zelf zou willen.

middagslaapje

Rust

Een rustmoment op de dag vind ik nog steeds heel belangrijk. De middag is bij ons thuis nu voor een rustig spel of het kijken van een filmpje op tv of op de Ipad. De ene keer gaan we rustig samen kleien, de andere keer kijken we een Disney-film. En ja, dan lees ik ondertussen wel mijn tijdschrift :-).

Jaaa, nog meer leuke blogs!

Laat je van je horen?

Leave a Reply

Lees vorig bericht:
Hoe je huwelijk veranderde nadat je kinderen kreeg

Hoe je huwelijk veranderde nadat je kinderen  kreeg... Hoera in de gloria! Twee streepjes op de test, huilen, kussen en...

Sluiten