Gastblog Van Jorien

Geboorteplannen voor 2019

Ik heb hele goede plannen voor het aankomende jaar. Ik ben van plan om binnen een uur pijnloos te bevallen. Gewoon knopje weeën aan, timen, bellen en hoppa kind eruit. De vorige bevalling was binnen 2,5 uur klaar, dus dat moet toch lukken. Daarna ben ik van plan mijn kind zover te krijgen dat hij of zij na een paar weken de nacht doorslaapt. Lijkt me heerlijk.

Maar even zonder gekheid. Natuurlijk is het mijn wens voor de bevalling dat het gemakkelijk gaat en vlot. Ik moet zeggen dat ik ook niet bang ben voor de bevalling. Maar als ik bedenk dat ik er weer doorheen moet, slik ik toch even. Mijn collega zei deze week tegen me: “O Jorien, je mag straks weer heerlijk gaan baren”. Die uitspraak was me toch net wat te gek. Als ik bedenk hoe ik bij de vorige bevalling stond te puffen en dacht ‘hoe kom ik hier doorheen?’, dan is me het woord heerlijk nog een stap te ver. Maar de insteek kon ik wel waarderen.

Jaarwisseling: terugkijken en plannen maken

Vandaag is het weer tijd voor de jaarwisseling. Een dag van terugkijken, maar vooral ook van vooruit kijken en plannen maken. Met het hele oud en nieuw gebeuren heb ik eigenlijk niet zoveel. Ik werk daarom ook meestal ieder jaar met deze dagen.

Mijn eerste jaar als verloskundige werd ik vrolijk een paar minuten voor twaalf gebeld door een vrouw met wat bloedverlies en lichte weeën. Dat betekende dat ik om 0.00 uur in plaats van mijn man een goed nieuw jaar te wensen, haar te woord stond. We woonden toen in een volkswijk waar veel vuurwerk werd afgestoken. Ik ben niet echt gek op vuurwerk en nogal schrikachtig aangelegd. Daarom bracht mijn man mij door het vuurwerk naar deze bevallende vrouw. Ze was 36 weken en het was daarom eigenlijk te vroeg om te bevallen. Mijn man bleef in de auto op mij wachten en ik stuurde haar naar het ziekenhuis. Vanavond met de jaarwisseling ben ik weer aan het werk, alleen als achterwacht (dan hoef je alleen te helpen als er twee bevallingen tegelijk zijn). Ik ben benieuwd, als het maar niet rond middernacht is…

Maar terug naar de plannen en wensen voor al die vrouwen die met mij in 2019 gaan bevallen. Je hebt vast wel ideeën of goede voornemens als het aankomt op je aankomende bevalling. Wij maken in de praktijk gebruik van een geboorteplan. Deze wordt door veel zwangere vrouwen ingevuld. Geboorteplannen van 2 woorden tot 6 kantjes vol.

De mooiste plannen hebben ik al langs zien komen; van mooie wensenlijsten tot een poster met een soort schematisch stappenplan aan toe. Ik kan er wel van genieten hoe iedereen hier zijn eigen draai aan geeft. Sommige vrouwen vullen dit geboorteplan ook niet in en zeggen: “het gaat toch nooit zoals je het in je hoofd hebt, ik zie wel hoe het loopt”. Ik begrijp deze nuchtere insteek ook goed aangezien ik thuis ook leef met zo’n nuchter-boerenverstand-type. Toch wil ik de waarde van zo’n plan ook benadrukken. 

Als het plan mislukt 

Wilma* had een geheel uitgedacht plan gemaakt voor haar bevalling. Ze wilde zo natuurlijk mogelijk bevallen. Ze had bedacht dat ze geen pijnstilling en andere medicatie wilde tijdens de bevalling. Ze wilde alles zo rustig mogelijk. Ze had ook specifieke ideeën over de placenta en had haar eigen veter voor de navelstreng. Toen kwam de bevalling van Wilma. Ze had een tijdlang weeën, maar ze waren net te zwak om de ontsluiting verder te krijgen. Na een tijd hebben we besloten dat ze toch naar het ziekenhuis zou gaan om haar verder te helpen met behulp van weeënopwekkers. In het ziekenhuis heeft ze ook wat gekregen voor de pijn. Daarna is de ontsluiting normaal verlopen maar was helaas wel een kunstverlossing nodig. Ook toen de baby net geboren was, is het verloop niet zo gegaan als zij in haar plan had staan.

Wij waren er op de praktijk allemaal wat bang voor hoe ze terug zou kijken op haar bevalling. Tot onze verbazing was zij erg tevreden over haar bevalling. Ze heeft steeds mee mogen beslissen en is goed geïnformeerd geweest over wat er gebeurde en waarom. Hierdoor heeft zij niet het gevoel gekregen dat er niet naar haar geluisterd is of dat ze de controle kwijt is geraakt.

Laatst tijdens een vergadering kwam een collega met het idee dat we ons geboorteplan maar geboortewensen zouden moeten noemen. Plan klinkt alsof het precies zo moet gaan, maar wensen schept minder verwachting en geeft ruimte voor ideeën. Iedereen kon wel mee komen in haar gedachtegang. Maar hoe het beestje ook heet, het is fijn voor zowel de zwangere als de verloskundige om verwachtingen voor de bevalling over en weer uit te spreken. 

De kracht van het geboorteplan

Roos* had een geboorteplan dat redelijk extreem was. Zij wilde tijdens de bevalling niet dat de verloskundige inwendig onderzoek deed. Het hartje mocht alleen geluisterd worden als het echt nodig was. Eigenlijk wilde ze alles zelf doen. Een hands off bevalling noemen we dat. In de zwangerschap hebben we alles goed besproken en het over risico’s en dergelijke gehad. Toen de man van  Roos me belde dat ze bezig was, was ik erg benieuwd hoe dit zou gaan. Toen ik bij haar kwam, zat ze in bad en ze had persdrang. Het kindje bewoog nog lekker in haar buik en na een paar weeën werd het kindje prachtig rustig geboren en omhoog getild door zijn moeder. Door haar eigen voorbereiding voor de bevalling en het gesprek over haar wensen, groeide het vertrouwen van Roos in haar bevalling. Het was heel fijn voor haar dat ze zo was bevallen zoals ze wilde en voor mij was het van te voren duidelijk en ook heel mooi om mee te maken. 

Ik zag laatst een uitspraak over het geboorteplan die ik erg geslaagd vind.

The power of a birth plan isn’t the actual plan, it’s the process of becoming educated about all of your options (= de kracht van het geboorteplan is niet het echte plan, maar het is het proces van het onderwezen worden over al je opties).

Dus kom maar op met je wensen voor je bevalling bij je verloskundige en kijk samen wat mogelijk is. Ik zal nog even mijn best doen voor mijn eigen geboorteplan/wensenlijst. Ik zal meer bedenken dan pijnloos bevallen binnen een uur. Misschien maak ik er wel een poster van.

* om wille van de privacy zijn de namen in deze blog gefingeerd

Print Friendly, PDF & Email

Jaaa, nog meer leuke blogs!

Laat je van je horen?

Leave a Reply

Lees vorig bericht:
Een terugblik op 2018 en mijn ‘voornemens’ voor 2019!

2018. Een jaar met ups en downs. Een jaar met mooie momenten, maar ook zeker verdrietige momenten. Een jaar met...

Sluiten