Gastblog Van Annelies

Van die familie dingen…

familie

Vrijwel iedereen heeft het: van die typische familiedingen. Zelf kom ik uit een gezin van vier. Ik heb twee zussen en een broer. Ik denk dat je wel kunt zien dat we familie zijn en toch zijn we ook allemaal heel erg verschillend. Mijn zussen en broer zijn ook allemaal een stuk ouder dan mij. Want ik ben een nakomertje: het eeuwige kleine zusje ook al heeft ze zelf nu al (bijna) twee kids. Vaak krijg ik de vraag of ik het niet jammer vind dat er zoveel leeftijdsverschil tussen ons zit. Nee hoor! Ondanks het leeftijdsverschil hebben we dezelfde gekke familietrekjes en kunnen we het prima met elkaar vinden!

Nakomertje

Voordat ik in ga op onze gekkigheden, even terug naar het feit dat ik een nakomertje ben. Er zit 13, 17 en 18 jaar tussen mij en mijn broer en zussen. Ik heb broers en zussen van mijn eigen leeftijd nooit gemist. Wel snapte ik het nooit zo goed dat wanneer kinderen uit mijn basisschoolklas broertjes en zusjes kregen, dat mijn ouders mijn vraag of ik die ook nog kreeg steevast met een duidelijke ‘nee!’ beantwoordden (ondertussen snap ik het wel hoor!). Het voordeel van zo’n leeftijdsverschil is dat ik overal mee naar toe werd genomen door mijn broer en zussen. Naar de intocht van Sinterklaas, naar de bioscoop, noem maar op. Een van mijn zussen is altijd shopgek geweest, dus ik werd regelmatig verwend, ook qua kleding.

Mijn zussen trouwden toen ik resp. 6 en 10 jaar oud was. Beide keren mocht ik bruidsmeisje zijn. En daarna volgden er veel logeerpartijtjes bij mijn zussen thuis. Eigenlijk wel elke schoolvakantie! En op mijn tiende was ik al voor het eerst tante. Helemaal leuk vond ik dat! Want dat was niemand anders die ik kende al op die leeftijd. Het nadeel: mijn moeder moest vooral opletten dat ik niet te veel werd verwend door die groten. Ook heeft ze er altijd bovenop gezeten dat ik niet drie moeders hoor te hebben maar slechts eentje. Zijzelf. Bemoeien met mijn opvoeding was een no-go bij ons in huis. Mijn moeder lette heel erg op die scheidslijnen (bedankt mam! ;-)).

familie

foto: spaghettiii.com

Baas boven baas

Als je ons vier apart zou ontmoeten, zou je ons inschatten als best rustige karakters. Okay, mijn broer laat misschien al wat sneller zijn aardje zien. Maar niets is minder waar. We willen alle vier het laatste woord hebben en kunnen op momenten een aardig kort lontje hebben. Toen een jaar geleden bij een ‘management drives sessie’ bij mij werd gediagnosticeerd dat ik een ‘rood’ karakter heb, verbaasde me dat eerlijk gezegd niet eens zo.

Ondanks onze karakters hebben we gelukkig niet aan de lopende band ruzies maar fellere discussies komen wel eens voor. De aangetrouwde club kijkt dan maar verstandig de andere kant op haha! Als we bij elkaar zijn, gaan ook de grappen en grollen over en weer. Helaas al een aantal jaar zonder de grootste ouwehoer en grappenmaker van onze familie: mijn vader. Kortom: zijn we bij elkaar, dan is het nooit stil in huis!

Taalgebruik

We zijn geboren en getogen in Amsterdam. Dus ja, dat kun je zo nu en dan goed horen. Woorden als balkon en zon kunnen wij niet op zijn ABN’s uitspreken bijvoorbeeld. En ook de Z klinkt bij ons standaard als een S. Hans laat me soms express van zulke woorden zeggen en ligt dan helemaal dubbel (kinderachtig, niet waar?). Ook gebruiken we Jordaneze woorden en uitdrukking zoals: “Wat is dit voor een aggenebisj zooitje!”. Amsterdammers zijn meestal al wat grover in de mond en in combinatie met onze karakters (zie het puntje hierboven), kun je het taaltechnisch best lastig te verduren krijgen als ons iets niet zint. Hebben we weer eens gedoe met de buurman, dan betitelen we ‘em heel makkelijk in het gesprek als ‘die klojo’. Maar ook als we het hebben over mensen die we wel goed kennen (en mee over weg kunnen) worden zulke worden al snel gebruikt om iemand aan te duiden (doos, troela, tuthola, etc).

Scott zit op een kinderdagverblijf waar de leidsters allemaal nog heerlijk, echt Amsterdams praten. Ik hoop van harte dat hij dat van hun en ons overneemt (nog even de hiervoor genoemde woorden niet natuurlijk..). Je hoort nog maar zo weinig echt Amsterdams in de stad…

Tot voor kort was de vraag ook niet bij ons of de koffie klaar is maar of de koffie ‘boven’ is. Maar die uitdrukking lijkt nu een beetje uit te slijten. Verder lopen we eigenlijk altijd op blote voeten, of zoals wij het noemen: blote kakkies. De tv-afstandsbediening noemen we ‘het apparaatje’. Als we het over een ‘broodje’ hebben, bedoelen we een snee brood. En met een ‘bolletje’ bedoelen we een kadetje of iets dergelijks. Tot groter ergernis van Hans. Die vindt dat tegen een snee brood ‘boterham’ moet worden gezegd en tegen een kadetje ‘bolletje’. Gelukkig voor mij heeft Scott deze bewoordingen al overgenomen. Helaas Hans!

foto: spaghettiii.com. Een foto van ons zooitje ongeregeld!

Erwtensoep en pannenkoeken

Een familie-eigenaardigheid van een heel ander kaliber: als mijn moeder pannenkoeken bakt, krijgen we eerst erwtensoep vooraf. Voor ons doodnormaal. Tot ik het wel eens aan anderen vertelde, die me dan heel wazig aankeken. En ik hun wazig aankeek want voor mij hoorden die twee dingen gewoon bij elkaar. Een enkele keer kom ik wel eens iemand op het spoor waar ze dat ook deden in de familie. En dan denk ik: zie je wel! Wij zijn zo gek nog niet!

Wat zijn jullie familie-eigenaardigheden? Daar ben ik natuurlijk ook heel nieuwsgierig naar! En: zoals jullie weten kan er bij ons elk moment een dochtertje worden geboren. Afhankelijk van hoe het gaat de komende weken, sla ik een of twee keer een gastblog over! Liefs, Annelies

Print Friendly, PDF & Email

Jaaa, nog meer leuke blogs!

3 Reacties

 • Reply
  Annelies
  24 november 2017 at 13:56

  Haha grappig om te lezen, en die erwtensoep icm pannenkoeken ken ik ook van huis uit

 • Reply
  Valerie
  25 november 2017 at 08:04

  Hahaha! Ja, erwtensoep met pannenkoeken! Doen mijn ouders ook zo. Toen ik dat laatst op werk vertelde aan de gasten (de meeste tussen de 70-95 jaar oud) vonden ze dat allemaal héél erg raar. Waren er zelfs van overtuigd dat dat iets moest zijn dat mijn familie had bedacht. Erg grappig dus om te lezen dat het toch niet zo gek is als ze me deden geloven!

 • Reply
  Susan
  4 december 2017 at 14:06

  Hé wij in Groningen zeggen ook broodje tegen een snee brood en bolletje voor een kadetje.
  Boterham klinkt dan zo deftig haha

 • Leave a Reply

  Lees vorig bericht:
  BAH. We gingen samen op reis en zaten onder de bulten.

  Eind oktober zijn Jennifer en ik samen naar Pisa geweest. Een ontzettend leuke citytrip die we hebben geboekt via Airbnb....

  Sluiten