Blogs

Wij gingen voor het eerst op autovakantie (met 2 kids)

Koek- en broodkruimels door de hele auto, een cd van Elly en Rikkert op repeat, een zindelijke peuter die iets te vaak moest plassen en 1014 keer de vraag ‘waarom?’ stelt. We gingen dit jaar voor het eerst op autovakantie. Naar een heerlijke bestemming bijna 1400 kilometer verderop. Hoewel we voor gek zijn verklaard, deden we dat zonder een overnachting onderweg. We reden in één keer naar Kroatië, een land met oude steden, mooi groen/blauw water en hoge temperaturen. 

”Waarom moet ik slapen dan?”

Net voordat Josia werd geboren, hebben we een familieauto gekocht. Mijn man had het sindsdien in zijn hoofd dat we een keer met de auto op vakantie moesten. Want was het met de vorige auto wat lastig om alle spullen erin te krijgen, nu moest dat een makkie worden. Manlief had ook nog de wens om een keer naar Kroatië te gaan en dus startte in het voorjaar de zoektocht naar een leuke accommodatie. Die vonden we uiteindelijk via Airbnb. We besloten er ook nog een citytrip naar Venetië aan vast te plakken, omdat dat aardig in de buurt ligt. Twee vliegen in één klap dus.

We vertrokken op zondagavond rond 19.00 uur. Het tijdstip waarop onze kinderen normaal gaan slapen. Dit keer deden ze dat niet.

Eljada vond het maar wat spannend dat we op vakantie gingen. Ze telde van tevoren de nachten af. Toen het eindelijk zover was, had mevrouw natuurlijk geen zin in haar nachtslaap. Ze bleef nog tot in Duitsland wakker en stelde ons allerlei vragen. Vooral ‘waarom?’ was (en is nog steeds) populair. Op een gegeven moment hebben we Norah Jones maar opgezet en haar vriendelijk verzocht om niks meer te zeggen en te gaan slapen.

‘Maar waarom moet ik slapen dan?’. Nou, omdat het bedtijd is. ”Maar waarom is het bedtijd dan?” Omdat de zon naar Amerika is. ”Waarom is de zon naar Amerika dan?” Omdat tante Cecile (een vriendin van me die is geëmigreerd) ook wat zon wil. ”Maar waarom wil ze zon dan?” Omdat dat lekker warm is. ETC.

Een reis van 17,5 uur

We moesten bijna 1400 kilometer rijden. Dat zou volgens de Tom Tom ongeveer 13 uur duren. Natuurlijk wordt dat dan wat langer in verband met pauzes. We vertrokken op zondagavond 19,00 uur en zouden al om 09.00 uur in de ochtend aankomen. De  heenreis ging namelijk super voorspoedig.

Het duurde aan het begin wel even een aantal uurtjes voordat de kids sliepen, maar toen ze eenmaal sliepen ging het eigenlijk best goed. Soms werden ze wel wakker, omdat ze even geen lekkere houding hadden, maar dan vielen ze vaak snel weer in slaap. Ideaal want dan kun je zelf ook even tukken als de ander rijdt.

Omdat we al vroeg zouden aankomen en pas konden inchecken vanaf 15.00 uur, hebben we extra veel stops ingelast. Ook hebben we uitgebreid ontbeten in Slovenië. Door het rustig aan te doen, waren we er uiteindelijk om 13.00 uur. We hebben nog even geluncht en boodschappen gedaan en om 14.30 uur mochten we inchecken. Daarna namen we gelijk een lekkere duik in het zwembad! Daar hadden we echt wel behoefte aan na zo’n lange reis!

Op de terugreis ging het allemaal iets minder voorspoedig. We hadden veel last van onweer, waardoor we op grote stukken maar 80 km per uur konden rijden. Ook was er een grenscontrole in Duitsland waardoor we 2 uur in de file stonden en er waren veel wegwerkzaamheden bij onze oosterburen. Uiteindelijk kwamen we om 13.00 uur thuis aan.

Ik moet zeggen dat ik de terugreis wel echt pittiger vond dan de heenreis. Je bent al wat vermoeider, alles zat wat tegen en de kinderen hadden er ook minder zin in nadat ze ’s ochtends wakker werden. Dat betekende: gehuil, veel ‘waarom?’ vragen en ‘zijn we er al?’. Ik was het zelf om 09.00 uur ook wel zat dus ik gaf ze geen ongelijk. Wel zei ik gelijk: ik zou het best nog een keer doen, maar ik neem de volgende keer iets van een scherm mee. Een iPad bijvoorbeeld. Als ze het dan echt zat zijn, heb je nog een joker die je kunt inzetten.

Maar de autoreis was het echt waard. Het is fijn dat je niet lang op een vliegveld zit met twee kinderen, dat je veel spullen kan meenemen en dat je in het land zelf ook gewoon een auto hebt. Ik denk dat we volgend jaar weer met de auto weggaan!

Rovinj

Pula

Pula

Novigrad

Goede voorbereidingen

Ik denk dat het vooral belangrijk is om van tevoren goede voorbereidingen te treffen. Dit heb ik van onze eerste autovakantie geleerd:

 • Koop zonneschermpjes voor op de ramen. Wij waren dit vergeten en dat was niet fijn voor de kids, zeker niet toen we in de file stonden en de zon volop scheen.
 • Denk goed na over het tijdstip waarop je vertrekt. Wij kozen bewust voor 19.00 uur op zondagavond, ook in verband met files op zaterdag.
 • Neem genoeg eten en drinken mee voor onderweg.
 • Neem kleingeld mee voor wc-bezoekjes. In Duitsland kostte dat 70 cent per keer.
 • Neem geld (of een creditcard) mee voor de tolwegen. Zoek dit van tevoren even uit hoeveel het kost.
 • Neem genoeg speelgoed mee voor je kids. Ik kocht via AliExpress ook een leuk tafeltje voor Eljada en een hoes met allerlei vakjes die aan de stoel voor haar hing. Daar kon ze al haar speelgoed in doen. Ik nam voor haar kleurtjes mee, kocht een puzzel en stickerboek van Paw Patrol en ze had ook een spelletje met een aankleedpop mee. Voor Josia nam ik een piano mee, heerlijk die muziekjes (not).
 • Als je een iPad o.i.d hebt: download van tevoren leuke filmpjes voor je kind. Wij hadden geen iPad, maar bij een volgende keer zal ik echt een scherm regelen. Als je kinderen het op een gegeven moment zat zijn, is dit echt ideaal.
 • Neem een dekentje mee voor in de nacht, super fijn om over de kindjes heen te kunnen leggen als het wat kouder wordt.
 • Pak een aparte tas in met spulletjes die je voorhanden wilt hebben. Zoals bijvoorbeeld reservekleding en ondergoed, jassen, luiers, luierdoekjes en pleisters. Fijn als je dit snel kunt pakken uit een volgepakte auto.
 • Doe voor de zekerheid in de extra tas ook een pedaalemmerzak voor eventuele ongelukjes.
 • Neem voor jezelf een kussen mee. Dat ligt een stuk fijner. Wij waren het vergeten dus ik gebruikte het matrasje van het campingbedje. Werkte ook prima.
 • Vertel je kinderen wat je gaat doen zodat ze zich er op voor kunnen bereiden.
 • Een tip van mijn man: koop energy drink. Lees: 6,5 suikerklontjes per blikje :O.

Porec

Rovinj

Lim Fjord

Ben jij wel eens op autovakantie met kinderen gegaan?
Of zou je het wel eens willen doen? Laat het hieronder weten! 

Print Friendly, PDF & Email

Jaaa, nog meer leuke blogs!

4 Reacties

 • Reply
  Elisabeth
  24 augustus 2017 at 09:10

  Gaaf zo ontzettend herkenbaar !! Zelfs de mega tip van je man ..we kopen nooit energy drinken maar als we op reis gingen 10 uur onderweg(france) dan hebben we standaard energy in folie (blijft t lekker lang koud warm is niet te drinken) verpakt onder de voorstoelen hahaha! Vanaf dat onze 1e dochter 3 mnd was maakten wij deze reis soms 3 x per jaar (ieder jaar kwam daar een kindje bij tot de achterbank vol was.) want mijn man zijn ouders wonen midden frankrijk . Echt jullie 1e x leest weg als onze 1e x … heel leuk ! Maar het heeft ons nooit weerhouden een volgende x te gaan ..onze kids keken steeds weer uit naar deze auto reis , je word er alleen maar beter in slimmer en behendiger .. we hebben een station en achterin had ik een plekje vrij waar een aankleed kussen lag waar we heerlijk ten alle tijde kon verschonen auto an de kant en hup binnen 7 min zat iedereen weer op zn plek.. oh man je wekt fantastische herrinneringen op zelfs de waaroms……..!!!! Ohhhhhh . Ik stap zo weer in de auto hoor liever vandaag dan morgen .. na 10 jaar reisrijervaring ken ik zon beetje de ins en outs .. nu stoppen we vaker ff onderweg om de benen te strekken en effe wat ruimte te scheppen tussen de kids haha , dan doen we ff fitnissen op een parking (lees als crazy oeffeningen ,waar vele mensen die de parking afreden hun nek verrekt hebben…) reizen moet fun family time zijn .. de vakantie begint op het moment dat je in de auto stapt vind ik maar mijn man heeft deze mindset echt eigen moeten maken want die dacht daar anders over die heeft pas vakantie als hij de camping op rijdt en dat gaf wel ns spanning onderweg … maar ook hierin zijn we gegroeid .. de Ultieme relatiecheck deze reizen ..

 • Reply
  Cecile
  27 augustus 2017 at 16:03

  Leuk stukje!

 • Reply
  Sanne
  30 augustus 2017 at 13:23

  Leuk geschreven. Wij zijn dit jaar ook voor het eerst met 2 kids met de auto op vakantie geweest. Het is ons ook echt goed bevallen. We hadden een nieuwe auto dus het was even kijken of onze kofferbak wel groot genoeg was. Maar die was gelukkig verrassend ruim en al onze spullen konden dus makkelijk mee. Tussenstops zijn wel echt een must. Onze kids moesten af en toe echt even hun energie kwijt. Wij hebben voornamelijk wel overdag gereden. Dus misschien inderdaad de volgende keer ook snachts rijden.

 • Reply
  Simone
  10 mei 2018 at 08:38

  Geinig, ik lees het nu pas 🙂 maar herkenbaar. Onze oudste twee deden het altijd super goed in de auto, veel slapen en weinig aan de hand. De jongste slaapt zeer slecht in de auto dus dat was wel wat lastiger. Wij gaan meestal naar de Dordogne, een fijne afstand (1000km) en toch lekker echt weg. Omdat wij sinds een paar jaar een caravan hebben rijden we langzamer en doen we dus een overnachting. Sindsdien is de haast er af en zijn we veel relaxter bij aankomst. En die tip van de energy drankjes zou mijn man waarschijnlijk ook geven. Normaal drinken we die troep letterlijk nooit, maar voor de heen- en terugreis vindt hij ze onmisbaar!

 • Leave a Reply

  Lees vorig bericht:
  10 top aankopen voor een baby

  Vorige week deelde ik welke 10 grootste miskopen ik deed toen ik zwanger was. Daar kwamen ontzettend veel reacties op...

  Sluiten