Gastblog Van Elise

Een school kiezen voor mijn peuter

Het is september, en dat betekent dat Summer over bijna precies een jaar naar school gaat. Toen Summer nog maar net 2 was, kregen we al een formulier thuis gestuurd waarop we 8 voorkeursscholen konden doorgeven. Je snapt misschien wel dat ik het idee van de basisschool toen nog heel erg wilde verdringen en het formulier heel ver en diep heb opgeborgen (ahum, kwijtgeraakt). De tijd begint nu echter een beetje te dringen en met nog 2 maanden te gaan voordat ik het formulier (die ik gelukkig ook online kon downloaden) moet inleveren, beginnen de kriebels te komen!

De grote stad

Ik beeld me zo in dat een school kiezen me makkelijker af zou zijn gegaan als ik in een klein dorp had gewoond. Dan had ik Summer naar dezelfde basisschool gestuurd waar ik zelf heen was geweest als kind of naar de dichtstbijzijnde. Wel zo handig. Voor mijn gevoel ligt het hier in Amsterdam iets anders. In Amsterdam zitten 266 basisscholen, waarvan ongeveer 25 scholen voor mij op fietsafstand liggen en daarvan weer 7 op loopafstand. Natuurlijk ga ik Summer niet op een school doen aan de andere kant van de stad, maar het aanbod is zo ontzettend ruim dat ik er best een beetje keuzestress van krijg! Je kind heeft in Amsterdam voorrang op de 8 dichtstbijzijnde scholen, als je een andere school kiest moet je hopen dat je wordt ingeloot.

Bepalend voor later

Ik las laatst een artikel van de Inspectie van het Onderwijs dat het voor de toekomst van je kind tegenwoordig te veel uit maakt op welke school hij of zij terecht komt. Een minder goede school kan er zomaar voor zorgen dat je kind een of zelfs twee niveaus lager terecht komt in het vervolgonderwijs! Nou hoeft Summer van mij geen gymnasium te gaan doen, maar ik wil haar wel de beste kansen meegeven die ze kan krijgen. En misschien zal ik daarvoor ietsje verder moeten fietsen, alles voor een goede toekomst toch? Dan heb je nog al die verschillende soorten scholen. Dalton, Jenaplan, openbaar, Montessori, brede school, ik kan nog wel even doorgaan. Ik heb zelf als kind op een ‘gewone’ openbare basisschool gezeten, en heb het daar prima naar mijn zin gehad. Maar is dat ook de beste keuze voor Summer? Of is zij misschien gebaat bij meer zelfstandigheid en creativiteit? Kortom, er zijn zoveel keuzes te maken!

Informatie ochtenden

Tot nu toe hebben we 1 school bezocht en er staan er nog een aantal op de planning. Ik moet zeggen dat ik bij de eerste school wel al gelijk meer een gevoel kreeg dat het allemaal wel goed zou komen. Ik zag de kinderen plezier maken in de klas en er hing een goede sfeer. Ik denk dat ik er wat moeite mee heb omdat het een gigantisch loslaat moment is. Ik stuur Summer voor het eerst echt de grote wereld in, dus ik wil zeker weten dat ik haar naar een fijne plek toe stuur! Een plek waar ze zich veilig voelt om te gaan leren, ontwikkelen en een stukje eigen leven te gaan leiden (slik).

Waar hebben jullie de schoolkeuze op gebaseerd? Hadden jullie er net zoveel moeite mee als ik of was de keus voor de hand liggend?

Jaaa, nog meer leuke blogs!

1 Reactie

 • Reply
  Bo
  25 september 2017 at 13:09

  Hoi Elise,

  Als kleuterjuf zie ik dat veel ouders hun keuze maken op basis van wat ze zien in de kleuterklas en onderbouw. Er hangt een fijne sfeer, leuke leerkracht(en) dus dat zit wel goed. Mijn tip is dan ook om even in de bovenbouw te gaan kijken. Is daar ook een fijne sfeer en spreken die leerkrachten mij ook aan?!
  Succes met kiezen en volg je hart!

  Groetjes

 • Leave a Reply

  Lees vorig bericht:
  5x boekte ik een appartement via Airbnb. Handig en goedkoop!

  Mijn man en ik zijn niet zo van het kamperen, gewoon omdat we daar ook niet echt mee opgegroeid zijn....

  Sluiten