Gastblog Van Ruth

Een ode aan mijn kraamverzorgster

‘Daag! Geniet van je mooie gezin en wie weet kom ik ooit nog terug (met een dikke knipoog)’. Ik stond in de deuropening met een grote glimlach naar de kraamverzorgster te zwaaien, maar zo leuk vond ik het niet. De één vind het vreselijk, iemand die je niet of nauwelijks kent zo ineens een ruime week over de vloer te hebben. Een vreemde die in al je keukenkastjes opentrekt en jouw wasmachine aan het eind van de week beter kent dan jijzelf. Iemand die na drie dagen al de deur uitgekeken wordt of gewoon ook echt weggestuurd, omdat het niet meer nodig is. 

Zoveel meer dan kraamzorg.

Zo was het bij ons niet. Wij hadden Bep. Een fijne kraamverzorgster die we ruim vier jaar geleden ook hadden toen Lauren geboren werd. Het maakte mij niet uit of ik een jonge meid zou krijgen of iemand die al jaren ervaring had, maar ik had destijds één vereiste. Een kraamverzorgster die verstand had van borstvoeding en die indien nodig. mij goed kon begeleiden en ondersteunen. En toen kwam ik bij Bep terecht. En nu, ruim vier jaar later, kwam ze enkele weken voor de uitgerekende datum langs om het één en ander te bespreken en kennis te maken met de meisjes.

Naast de standaard werkzaamheden deed ze nog zoveel meer. Zo speelde ze verstoppertje met de peuter, knutselde ze aan tafel met de kleuter, nam ze wat lekkers mee voor bij de koffie, stuurde ze Hans ’s middags ook wel eens naar bed om even een uurtje slaap te pakken, haalde ze Vieve op van de psz, stond Lauren met wat lekkers op te wachten na haar eerste kleutervierdaagse en kookte op haar laatste dag een heerlijke maaltijd voor ons. De kraamweek was meer dan fijn.

Lieve Bep, bedankt voor al je goede zorgen, fijne tips en adviezen en de rust die jij bracht in huis.

Elke moeder en baby verdienen de allerbeste start.

Ik gun iedere net bevallen moeder een Bep. Maar als ik de nieuwsberichten moet geloven is het ernstig gesteld in de kraamzorg. Er zijn ernstige tekorten ontstaan en er moet nodig wat gebeuren en veranderen. Zo ken ik iemand die in een grote stad woont en nadat ze bevallen was van haar eerste kindje, maar drie dagen kraamzorg kreeg en voor de rest opgevangen werd door haar man en moeder. Ze wilde graag borstvoeding geven maar dat ging niet vanzelf en doordat de juiste ondersteuning en begeleiding niet aanwezig was, is dit na enkele dagen al stuk gelopen.

Voordat iemand begint te roepen: ”Je kan toch zelf een lactatiekundige inschakelen?” of  ”Een fles is toch ook prima?” etc. Daar gaat het niet om. Deze moeder wilde graag borstvoeding geven, zij verdient op dat moment de juiste hulp, zorg en begeleiding. Niet elke net bevallen moeder is op de hoogte van andere mogelijkheden. Nog maar niet te spreken over het feit dat ze net bevallen is en moet herstellen. Ze zou zich geen zorgen moeten maken en oneindige twijfels moeten voelen en uiteindelijk gedwongen voelen een keus te moeten maken, omdat ze zich geen raad weet. Naast dat ik het intens triest vind, maakt het me ook boos, maar dan ook echt.

Er heeft een spoeddebat plaatsgevonden. Een aantal uitspraken van politici tijdens het spoeddebat over het tekort aan kraamverzorgenden.

Mevrouw Langkamp (SP)
”De kraamzorg staat op springen. De zorgverzekeraars hebben de noodklok geluid, want zij kunnen zich niet houden aan de wettelijke zorgplicht. Er worden verschillende noodgrepen voorgesteld, die geen van alle echte oplossingen zijn voor het probleem. Er worden te dure verloskundigen ingezet. Er wordt huishoudelijke zorg ingezet, hetgeen een verschraling is ten opzichte van de kraamzorg. De zwangere moeders krijgen van hun zorgverzekeraar het geld om het zelf maar uit te zoeken of hun familie in te schakelen. Dit kan toch niet de bedoeling zijn? Moeders en baby’s lopen hierdoor onnodig risico.”

Mevrouw Arib (PvdA)
”Kraamzorg betekent niet even bij een net bevallen vrouw langsgaan, een luier verschonen en naar de volgende vrouw gaan. Het betekent naast zorg ook begeleiding en vroege signalering van problemen. De kraamzorg is een belangrijke schakel in de hele keten van zorg voor moeder en kind. Kraamzorg en verloskundigenzorg zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.”

Mevrouw Schermers (CDA)
”Kraamzorg is een puur Nederlands fenomeen en heel belangrijk in de verloskundige keten. Het werk van een kraam-verzorgende lijkt zo gemakkelijk, maar dat is het niet. Het vereist specifieke kennis en kunde en kan niet zomaar worden overgenomen, ook en zelfs niet door verloskundigen. Kraamverzorgenden en verloskundigen hebben ieder een eigen, specifieke taak in de verloskundige keten. Beiden zijn belangrijk en op beiden moeten wij heel zuinig zijn.”

Kan ik wat doen?

Als ik het hoor en lees, word ik er echt verdrietig van. Elke moeder en kind hebben recht op goede zorg, begeleiding en ondersteuning. Kraamzorg is onmisbaar en een essentieel onderdeel in de geboortezorg. Ik vraag me af wat ik kan doen en ben op zoek gegaan online naar eventuele petitie(s) die ik kan tekenen om op die manier mijn steun aan alle kraamverzorgenden te laten blijken. Helaas heb ik nog niet zoiets kunnen vinden. Misschien een idee om er zelf eentje te starten, met jullie?

Want laten we eerlijk zijn: of je nou een goede of minder goede ervaring hebt met kraamzorg. Deze vrouwen (en mannen) zijn er voor ons en onze babies. Zij verdienen beter, zij verdienen onze support, toch?

Print Friendly, PDF & Email

Jaaa, nog meer leuke blogs!

5 Reacties

 • Reply
  Marijke
  11 juni 2018 at 07:32

  Mooi stuk! Helemaal mee eens. Ik denk aan een carriereswitch en Kraamzorg lijkt mij heel mooi. Maar naast het feit dat het niet veel verdient en best zwaar werk is, is het lastigste de combi met mijn eigen gezin. Ik hoor dit van meerdere (ex)kraamverzorgenden. En ik denk dan ook dat dat een van de dingen is waar een enorm verbeterpunt ligt.
  Overigens is het tekort aan kraamverzorgenden volgens mij voornamelijk een probleem in de grote steden.

  • Reply
   Hanneke
   13 juni 2018 at 17:11

   Hallo Marijke!

   Helaas is het tekort aan kraamverzorgenden inmiddels in heel het land een probleem. Landelijk gezien is er een tekort van 24%.

   Inmiddels zijn kraamverzorgenden (onderandere via beroepsvereniging NBvK en FNV kraamzorg) acties op aan het zetten voor een betere CAO om werken in de kraamzorg weer aantrekkelijk te maken.

   Wat betreft je zorgen over combineren met privéleven: Die zorgen zijn gegrond, maar als je een kraambureau vindt wat bij jou past kan er ook wel veel. Sommige (grotere) bureaus werken op rooster. Andere werken met duobanen waarbij je steeds met zn tweeën een gezin doet (en dus altijd weet dat je de eerste of tweede helft vrij bent). Weer andere bureau’s zoals het kleinschalige bureau in het Zuiden waar ik werk, kiezen voor een 1op1 aanpak, die behoorlijk veel flexibiliteit vraagt, maar ook weer het voordeel dat je zelf je intakes kunt doen en het gezin en de situatie al kent. (Dat werkt natuurlijk alleen maar als je in een hecht team werkt waar collega’s bijspringen als je eens een keertje echt niet kunt, je hebt ook nog een leven enzo.)

   Als je na heel dit verhaal toch geïnteresseerd bent in het vak, vraag dan eens bij organisaties (en vooral hun personeel!) na hoe zij de zaken geregeld hebben. Ook kun je op de website van de NBvK veel info vinden. Het is een prachtig vak!

   Succes!

 • Reply
  Ruth
  11 juni 2018 at 08:40

  Ja Marijke, de voorwaarden zijn niet heel aantrekkelijk. Daar zou verandering in moeten komen, want het is zo’n mooi beroep. Klopt in de grote steden zijn grote tekorten maar er zijn zoveel kraamverzorgsters die toch voor een andere baan kiezen en vraag me af hoe lang het duurt voordat het probleem zich ook buiten de grote steden voordoet.

 • Reply
  Marlies Blok
  11 juni 2018 at 21:39

  Mooi geschreven Ruth.
  Het is ook echt een prachtig vak en het werk gaf mij veel voldoening. Ben zelf meer dan 10 jaar kraamverzorgster geweest en er is zoveel veranderd in die jaren. Steeds minder uren zorg betekende voor ons nog sneller lopen om zoveel mogelijk te kunnen doen voor de gezinnen in een kortere tijd. Maar ik merkte de laatste jaren ook dat gezinnen zelf ook veeleisender werden..Er lagen lijstjes klaar met wat er allemaal gedaan moest worden qua huishouden. Kraamverzorgsters zijn geen veredelde huishoudsters. Gelukkig is dit niet de meerderheid en zijn de gezinnen zo blij met wat je voor ze kunt betekenen qua zorg voor borst/flesvoeding, de aandacht voor de andere kinderen in het gezin en het zorgen voor een fijne gezellige week die ze de rest van hun leven zullen herinneren.
  Ik ben helaas gestopt met dit beroep omdat mijn man onregelmatig werkt en het niet meer te combineren viel met qua oppas. Heel jammer want ik heb het met zoveel plezier gedaan.
  Ik vind het wel een slecht betaald beroep jammergenoeg. Je staat soms dagen/weken op wacht om daarna nog 8 dagen te werken. Het is dus soms best belastend.
  Desondanks is het een prachtig en dankbaar beroep.
  Fijn Ruth dat jij zo hebt genoten van je kraamtijd ♡

  Groetjes Marlies

 • Reply
  Hanneke
  13 juni 2018 at 17:15

  Hallo Marijke!

  Helaas is het tekort aan kraamverzorgenden inmiddels in heel het land een probleem. Landelijk gezien is er een tekort van 24%.

  Inmiddels zijn kraamverzorgenden (onderandere via beroepsvereniging NBvK en FNV kraamzorg) acties op aan het zetten voor een betere CAO om werken in de kraamzorg weer aantrekkelijk te maken.

  Wat betreft je zorgen over combineren met privéleven: Die zorgen zijn gegrond, maar als je een kraambureau vindt wat bij jou past kan er ook wel veel. Sommige (grotere) bureaus werken op rooster. Andere werken met duobanen waarbij je steeds met zn tweeën een gezin doet (en dus altijd weet dat je de eerste of tweede helft vrij bent). Weer andere bureau’s zoals het kleinschalige bureau in het Zuiden waar ik werk, kiezen voor een 1op1 aanpak, die behoorlijk veel flexibiliteit vraagt, maar ook weer het voordeel dat je zelf je intakes kunt doen en het gezin en de situatie al kent. (Dat werkt natuurlijk alleen maar als je in een hecht team werkt waar collega’s bijspringen als je eens een keertje echt niet kunt, je hebt ook nog een leven enzo.)

  Als je na heel dit verhaal toch geïnteresseerd bent in het vak, vraag dan eens bij organisaties (en vooral hun personeel!) na hoe zij de zaken geregeld hebben. Ook kun je op de website van de NBvK veel info vinden. Het is een prachtig vak!

  Succes!

 • Leave a Reply

  Lees vorig bericht:
  Geniet van een familievakantie zonder stress

  Vakanties horen ontspannen te zijn; even bijkomen van het dagelijkse leven. Nu kan het met kinderen soms een uitdaging zijn...

  Sluiten