Blogs DIY

DIY: Het Ikea keukentje Duktig pimpen

Mijn oudste dochtertje is nu ruim twee en krijgt binnenkort haar eigen peuterbed. Ik vond het daarom tijd worden om van haar kamer ook gelijk maar een peuterkamertje te maken, dus de commode is weg en er is nu ruimte voor een leuke speelhoek. En waar wordt mijn kleine krullenbol echt blij van? Alles wat mama heeft! Dus mevrouw wil ook stofzuigen, koken, ramen lappen en boenen. Daarom leek het mij leuk om op haar kamertje een keukentje neer te zetten. Nou vind ik het Ikea keukentje erg standaard en de houtkleurige delen passen niet echt mooi op haar lichtroze kamertje. Ik heb daarom zelf het keukentje gepimpt en omdat dit erg leuk was om te doen, heb ik vandaag voor jullie een DIY: Pimp de Duktig! 

Stap 1. Zoek inspiratie op Pinterest!

Beter goed gejat dan slecht verzonnen! Dus gewoon even kijken wat anderen allemaal al hebben gedaan!

Hierbij een aantal leuke voorbeelden:

Groen met goud

Duktig

Van: Missaudreysue.com

Een mooi groen (of is het meer blauw?) keukentje met daarachter leuke tegeltjes. Ook heeft ze knoppen toegevoegd boven het linker deurtje zodat het net een oventje lijkt en de van origine grijskleurige onderdelen zijn goud geverfd.

Black and white

Duktig

Van: Mommo design

Hier is gekozen om de grijskleurige onderdelen (dus het kraantje, de wasbak en de stang waar het keukengerei aanhangt) zwart te maken. Ook zijn de greepjes vervangen door andere, zijn bepaalde onderdelen wit geverfd en het rechterdeurtje heeft krijtbordverf (gewoon te koop bij de Action). Erg hip dat zwart en wit!

Een hip huisje

Duktig

Van: Mommo design

Bij dit keukentje is alleen het onderste gedeelte gebruikt: ook erg leuk! Daaromheen is een huisje gemaakt van washi tape met erin haakjes aan de muur voor de pannetjes. Aan het keukentje zelf is niks gedaan zo te zien.

Een echte meisjeskeuken

Duktig

Van: Kate Henty

Bij deze variant zijn twee deurtjes roze gemaakt en de bruine onderdelen zijn wit geverfd. Daarnaast zijn de grijskleurige onderdelen goud gespoten en is er tegen de open achterkant een gestreepte achtergrond gezet.

Het vintage keukentje

Duktig

Van: The Inspired Room

Bij dit keukentje zijn veel verschillende kleuren gebruikt. Zo is het wasbakje wit, de stang voor het keukengerei zwart en de greepjes en kraan zijn goud. Leuk dat hier zo mee gespeeld is! De achtergrond en de knoppen boven het linkerdeurtje geven het keukentje een ouderwetse uitstraling.

Het marmeren blad

Duktig

Van: Mommo design

Wat ik zo leuk vindt aan dit keukentje is het marmeren blad! Dat kun je gewoon met plakplastic doen. Te koop bij bijvoorbeeld de Leen Bakker.

Stap 2. Koop het keukentje

duktigBij de Ikea kost het keukentje €79,95 maar als je hem toch wil gaan pimpen kun je natuurlijk ook kijken of je hem via Marktplaats kunt scoren! Daar wordt hij verkocht vanaf zo’n 35 euro, maar meestal gaan ze er wel uit voor 50 a 60 euro. Ze zijn namelijk ontzettend populair.

Stap 3. Shop de benodigdheden

Bepaal eerst wat je met je keukentje wil gaan doen. Wil je hem alleen wit verven? Of wil je ook een achterkantje toevoegen en wat knopjes?

Denk bijvoorbeeld aan deze opties: 

Een aantal onderdelen een andere kleur geven
De handvaatjes vervangen
Een extra lampje plakken onder de bovenkastjes
Een achterkantje toevoegen
Haakjes aan de zijkant voor een schort
Knopjes boven het linkerdeurtje

Aan de hand daarvan maak je je boodschappenlijst.

Hierbij de basis:

 • Schuurpapier
 • Grondverf
 • De kleur verf die je wilt gebruiken. Ik ben zelf gegaan voor zijdeglans wit van de action. (Die past heel goed bij de onderdelen die al wit zijn. De witte onderdelen heb ik dus niet opnieuw geverfd)
 • Dekfolie om de onderdelen op te leggen
 • Handschoenen
 • Een roerstokje voor de verf
 • Rollers met verfbak
 • Dasty vlekkenverwijderaar (van de Wibra)
 • Een droge doek

Stap 4. Aan de slag! 

Voor het verven is het belangrijk dat je de onderdelen eerst licht opschuurt. Er zit namelijk een glanslaagje over het hout. Dit hoeft echt maar heel licht. Daarna maakte ik het zelf droog met een doek met daarop wat Dasty. Dat ontvet goed! Vervolgens heb ik de onderdelen in de grondverf gezet. Als dat goed droog is kun je beginnen met de gewenste kleur. Ik raad aan om een kant per dag te doen zodat alles goed droogt. Ik vond twee verflagen bovenop de grondverf wel echt nodig dus het kost je bijna een week!

Als alles is geverfd kun je nog aan de andere opties beginnen, maar dat hangt er vanaf wat je wit!

Stap 5. Spelen maar!

En dan is het tijd om hem aan je kind te laten zien.

Het keukentje van Eljada heb ik wit gemaakt en ik heb zwarte knopjes aan de linkerkant toegevoegd. (Ik gebruikte daarvoor deze haakjes van de Ikea. Zes voor een euro!).
Ook zit er een haakje aan de zijkant voor haar schortje. Aan de achterkant zette ik een plaat met daarop een tegelprint. Die kocht ik ook bij Ikea voor 12 euro.
Het liefst had ik hem met zwarte tegeltjes, maar dat past niet zo mooi op haar kamertje. De plaat is overigens wel in verschillende printjes verkrijgbaar! Hij past net niet, maar dat vind ik niet zo storend. Bovendien is dit veel gemakkelijker dan een plaat op maat zagen en die weer beplakken met de gewenste print ;-).

Ik heb het keukentje best basic gehouden. Ik heb nog wel getwijfeld over het marmeren plakplastic, maar met alle onderdelen die je moet kopen vond ik het allemaal al wel prijzig genoeg. Daarom heb ik het hierbij gelaten en ik ben er super blij mee. En nog belangrijker: Eljada ook! (Hoewel ze de originele keuken natuurlijk net zo leuk had gevonden haha!)

Mijn eindresultaat:

Duktig

Duktig

Het lekker foute schortje is gemaakt door haar tante <3

Duktig

Print Friendly, PDF & Email

Jaaa, nog meer leuke blogs!

9 Reacties

 • Reply
  Ilse van Kreanimo
  7 augustus 2016 at 11:11

  Ik vind hem al leuk zonder de make over.

  Dat fout schortje maakt hem helemaal af.

 • Reply
  Nathalie
  4 oktober 2016 at 09:04

  Weet je nog hoe het paneel met tegelprint heet? Vind het niet meteen terug op de site van Ikea en wel een leuk idee! 🙂

 • Reply
  Jeannet Sintmaartensdijk
  29 januari 2017 at 17:04

  Ik ben ook erg benieuwd hoe het paneel heet en heb je de witte onderdelen ook opnieuw geverfd? Ook zou ik graag weten waar je de knopjes vandaan hebt. Hij is echt superleuk!

 • Reply
  Verftotaal
  24 april 2017 at 14:21

  Super gaaf om zo’n keukenblokje te pimpen zeg! Dan is het geen doorn in het oog meer.. Petra

 • Reply
  Melanie
  26 april 2017 at 13:24

  Ik heb het grijs gemaakt. Behalve het blad dat is gewoon zo gebleven. De achterkant is krijtbord waar op geschreven kan worden. Zo kan het een keuken of afhaal restaurant zijn.

 • Reply
  Wvk
  24 mei 2017 at 15:40

  Tof gedaan. Een kleine tip nog,best is om schoon te maken en te ontvetten voordat er geschuurd wordt. Anders schuur je het vet in het hout en hecht de verf minder goed. Dan schuren en goed schuurspons afnemen met b.v. een plakdoek.

 • Reply
  Loes
  12 november 2017 at 21:11

  Ik ga er ook een pimpen. Wil hem ook helemaal wit maken twijfel alleen of het wel zo verstandig is om het blad ook te verven ivm het vele gebruik. Is het blad nog steeds netjes?

  • Reply
   Hanna
   12 november 2017 at 21:54

   Leuk! Het blad ziet er nog mooi uit ja! Dus denk dat het gewoon moet kunnen! Succes 🙂

 • Reply
  Richelle
  21 november 2017 at 09:35

  Wij zijn nu ook bezig om er 1 te pimpenemen. Alleen wil het nog niet echt lukken om het kraantje en handvaten etc goudkleurig te maken. Al met spuitbus en gewone verf geprobeerd. Iemand tips?

 • Leave a Reply

  Lees vorig bericht:
  Sparen voor de kids: waar moet je op letten?

  De tijd waarin je voor je studie een basisbeurs kreeg en ook nog een (inkomensafhankelijke) aanvullende beurs is niet meer....

  Sluiten