Blogs

De klus waar veel moeders tegenop zien (incl. ikzelf)

Onlangs heb ik twee fotoalbums gemaakt van mijn kinderen. Eljada 2-4 jaar en Josia 0-2 jaar. Ik ben altijd blij als ik er mee klaar ben, want oh wat is het toch een klus! Ik ben gegaan voor een digitale variant. Ik kies altijd de vierkante 30×30 albums die je eigenlijk ook voor trouwalbums gebruikt en dan kies ik voor de variant waarvan het midden plat is (vlakliggend), zodat je ook een foto over beide pagina’s kunt trekken. Vandaag leg ik uit hoe ik mijn foto’s bijhoud, hoe ik de selectie maak en waarom ik kies voor albums per 2 jaar. Misschien kan ik jou nog wel motiveren om de klus ook eens op te pakken haha.

Foto’s archiveren in mapjes

Het is bizar hoeveel foto’s je eigenlijk van je kinderen maakt. Van mijzelf heb ik een fotoalbum dat niet eens vol is, maar tegenwoordig maak je mega veel kiekjes met je telefoon en heb je zo honderden foto’s op je smartphone staan. Ik weet niet of het herkenbaar is, maar ik maak vaak ook niet 1 foto, maar gelijk een stuk of 30.

Alle foto’s die ik maak zet ik eens per drie maanden op een externe harde schijf. Daar plaats ik ze in mapjes per jaar en per maand. Eerst gooide ik alles gewoon in een map ‘Eljada’ en in een map ‘Josia’, maar toen ik voor mijn dochter haar eerste fotoalbum maakte, kwam ik erachter dat dat niet werkte voor mij. Ik vond het toch wel lastig om te bepalen hoe oud ze nou ook alweer op elke foto was. In haar album staan de foto’s dus soms een beetje door elkaar.

Nu ziet het er zo uit:

En dat doe ik dus per jaar en per kind. Ik moet toegeven dat het niet echt een super fijne klus is om bij te houden, maar tegelijkertijd kost het me nu eens per drie maanden ongeveer maar een uurtje. Dat is best te overzien. Ik maak ook nog submapjes in de maandmappen. Dat doe ik alleen voor grote dingen zoals bijvoorbeeld een verjaardag, bezoek aan een dierenpark of voor vakanties.

Eigenlijk zou ik ook alvast een voorselectie moeten maken bij het archiveren, maar dat doe ik eigenlijk niet. Ik bewaar echt alle foto’s die ik maak en soms staan er dus ook lelijke foto’s bij, bewogen varianten en foto’s die bijna precies hetzelfde zijn. Ik neem me vanaf nu voortaan alvast een selectie in te maken. Dat scheelt een hoop werk als ik weer een album ga maken.

Een selectie maken voor het fotoalbum

Als ik eenmaal aan een album begin, maak ik eerst een selectie van alle foto’s. Die plaats ik vervolgens weer in maandmappen op mijn bureaublad, zodat ik de volgorde nog steeds goed heb. Die selectie maken is echt een mega klus, want ik vind dan zoveel foto’s leuk haha! Maar ik wil natuurlijk ook geen album van 200 euro.

Ik probeer me ook te bedenken wat voor de kinderen later leuk is. Zo vind ik het super fijn om kiekjes met opa’s en oma’s in de albums te plaatsen of typische gezinsmomenten. Ook maak ik soms foto’s van ons huis en hun kamertjes, zodat ze later kunnen zien hoe we nu leven. Haha als ik dat in mijn eigen album zie, vind ik dat schitterend. Lachen om die oude tafel en het behang van vroeger. Dat doen onze kinderen straks waarschijnlijk ook. En om hun kleding waarschijnlijk!

Zo maak ik het fotoalbum

Voor onze vakanties bestel ik altijd fotoboeken op A4 formaat. Dat is goedkoper en makkelijk in de kast te zetten. Maar voor de albums van de kinderen kies ik voor de trouwalbums. Mooi groot en dik papier. Je moet er echt wel even wat voor betalen, maar ik vind het gewoon super mooi.

Ik houd zelf niet zo van drukke achtergronden en fotobijschriften, dus ik kies vaak voor veel witruimte en grote foto’s. Er zijn eigenlijk weinig pagina’s waar heel veel foto’s tegelijk op staan. Wel eens zes per twee pagina’s bijvoorbeeld, maar dat is de max. Puur een smaak en stijldingetje.

Daarnaast probeer ik thema’s aan te houden per dubbele pagina. Als je hem dan openvouwt zul je zien dat foto’s tegelijkertijd zijn genomen en is het een geheel. Dus ik heb dan bijvoorbeeld een pagina met mijn zwangere buik, twee pagina’s met kraamvisite, twee pagina’s van de bevalling, twee pagina’s van een vakantie etc.

Ik bestel hem waar ik hem het goedkoopste kan maken op dat moment. De vorige keer was dat bij Kruidvat en dit keer had ik een kortingscode voor de Hema. Beide programma’s werken prima.

Wat ik nog wel lastig vond te bepalen is de periode voor de albums. Mijn eigen album is van 0-15 jaar, maar mijn moeder maakte veel minder foto’s. Ik vind dat een baby altijd heel veel verandert in het begin en daarom heb ik gekozen voor een album 0-2 jaar. Ik had te veel foto’s om dit weg te stoppen in bijvoorbeeld een album 0-4 jaar. In de periode 2-4 jaar gebeurt er ook best veel en dus is het tweede album 2-4 jaar geworden.

Ik weet eigenlijk nog niet hoe ik het hierna ga doen. Ik wil eigenlijk niet elke twee jaar een album maken, omdat de kinderen dan straks 9 albums hebben als ze 18 zijn. Dat vind ik persoonlijk wat veel en bovendien kost dat mega veel geld. Ik denk dus dat ik hierna van 4-12 doe of van 4-18. Daar ben ik nog niet over uit!

Ik ben benieuwd hoe jullie de foto’s van je kinderen verwerken. Maak je bijvoorbeeld al een album van alleen de kraamweek of kies je juist voor een album van 0-4 of nog een langere periode? Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat! 

Jaaa, nog meer leuke blogs!

6 Reacties

 • Reply
  Marisca
  3 juli 2018 at 07:25

  Heel herkenbaar dat het veel tijd kost. Als je de foto’s inderdaad al sorteert valt het uiteindelijk mee. Ik maak fotoboeken van verjaardag tot verjaardag dus 1 jaar boeken. Toen de kinderen geboren werden heb ik de eerste maand (bevalling, kraamweek, wat visite etc.) In 1 boek gedaan het geboorteboek! Daarna verder gegaan tot 1 jaar etc. Ook doe van dagjes uit, vakanties erin en niet nog apart. Ook zet ik kleine data’s er bij wanneer de foto’s zijn genomen. Leuk om te doen zo’n fotoboek!

 • Reply
  Angela
  3 juli 2018 at 08:37

  Leuk artikel, ik maak voor elk half jaar een album, ik maak enorm veel foto’s en kan slecht kiezen, iets met perfectionisme haha. De eerste vier jaar maak je zoveel foto’s, wellicht als ze ouder zijn dat de foto’s minder worden….. Mijn zoontje is nu 4 en heeft dus al 8 albums…beetje veel maar hij pakt ze er regelmatig bij om samen door te bladeren, ach verder vind ik het hartstikke leuk om te doen 😉

 • Reply
  Jennifer
  3 juli 2018 at 09:26

  Ik heb voor onze eerste nu twee albums vol. Een van zijn eerste jaar en een van zijn tweede jaar. (En hij is nu 3,5 dus ik loop een beetje achter!). Maar dan moet ik er wel bij zeggen dat het allemaal knip en plakwerk met de hand is en dus geen digitale albums. Ik vond het toen echt zijn charme hebben, omdat ik mijn eigen albums ook zo fijn vind (ik heb er alleen 2 van mijn eerste jaar, de rest van de foto’s zit nog altijd in de mapjes waarin je ze kreeg als je foto’s liet ontwikkelen). Maar nu de tweede bijna geboren gaat worden en ik er eigenlijk tegenop zie om voor hem óók die mega klus te klaren ben ik vorige maand begonnen om alsnog digitale albums te maken. Eén per jaar is waar ik waarschijnlijk op uit ga komen. Het ene album is dan iets dikker dan de ander. Ze hoeven natuurlijk ook niet allemaal 100 pagina’s te bevatten, maar een iets dunner album ertussen voor een jaar waarin minder foto’s werden gemaakt is ook prima. En ik denk dat ik dat wil proberen vol te houden tot ze 4 jaar zijn en dat ik daarna overga op een “jeugdalbum”. Het ding bij zo’n jeugdalbum vind ik wel dat je dan waarschijnlijk alleen de grote life-events erin gaat doen, terwijl ik het inderdaad ook gewoon zo leuk vind om foto’s van de dagelijkse dingen erin te stoppen. Maar ik zal zien hoe dat gaat uitpakken als het zover is.

 • Reply
  Marieke
  3 juli 2018 at 09:48

  Super leuk item op jullie blog. Ik heb van mijn 8 jarige dochter per jaar 1 boek. Van verjaardag tot verjaardag. Dit is een liggend A4 formaat van de Kruidvat
  Altijd zelfde stijl. Van mijn zoontje van 4 jaar heb ik van 1e jaar 2x halfjaar boeken. Daarna ook 1 jaar boeken. Van de vakanties doe ik altijd 1 kleiner formaat schriftomslag formaat. De kinderen pakken ze er regelmatig bij. Opvallend is dat we nu steeds dezelfde kijken, want loop een beetje achter. Van mijn zoontje moet ik nog 2 boeken en mijn dochter ook nog 2,5. Ik sorteer de foto’s per jaar op een externe schijf en dan submappen per dag dat de foto’s genomen zijn.

 • Reply
  Marjan
  3 juli 2018 at 12:16

  Herkenbaar, zo’n grote klus. Ik maak (of in ieder geval dat is mijn voornemen want ik loop al wat achter), een boek per kalenderjaar van ons gezin. Ik druk dit dan voor onszelf en voor alle kinderen een keer af. We hebben nu dus nog meer van dezelfde boeken in de kast staan, maar als ze uit huis gaan kunnen ze allemaal de boeken mee nemen. Door maar 1 boek per kalenderjaar te maken voor ons gezin is het iets minder werk en hebben we straks zelf ook nog de boeken met de selectie van de mooiste foto’s van het jaar.

 • Reply
  Irma
  3 juli 2018 at 16:07

  Leuk stuk geschreven! Inderdaad een tijdrovende klus, maar zoveel voldoening als je er in terug kan kijken. Ik word heeeel gelukkig van die prachtige grote albums. Zelf doe ik ook altijd platliggend en groot vierkant, maar ik maak echt teveel mooie foto’s om extreem uit te dunnen dus wij hebben een album kraammaand, eerste half jaar en tweede half jaar… Hoop dat ik nu kan blijven bij 1 album voor z’n 2e levensjaar, het is bijna niet bij te houden met meerdere kinderen zo hihh

 • Leave a Reply

  Lees vorig bericht:
  Samen slapen met een co-sleeper

  Toen ik zwanger raakte van Filip wist ik gelijk dat ik hem de eerste tijd bij ons op de kamer...

  Sluiten