Blogs

De hipste kinderfoto’s maak je zo

Tegenwoordig is het zo makkelijk om foto’s te maken van je kinderen. Je pakt je mobiel erbij en schiet een aantal plaatjes achter elkaar. Vervolgens scroll je terug om 9 plaatjes te verwijderen en die ene goed gelukte foto te bewerken. De wereld van fotografie is hiermee zo gemakkelijk geworden en dat maakt fotograferen heel toegankelijk. Dat het toegankelijk is geworden, wil niet zeggen dat je ook goede en scherpe foto’s maakt. De nieuwe iPhone Xr bij KPN is een voorbeeld van een toestel met een prachtige camera. Maar hoe maak je nou hippe kinderfoto’s?

Leuke kinderfoto’s

Kinderen groeien zo hard en die eerste jaren behalen ze de ene mijlpaal na de andere. Dit zijn momenten die ik met alle liefde heb vastgelegd met mijn mobiel om te koesteren als herinnering. Foto’s hebben de kracht om je weer terug te brengen naar dat moment. Het moment dat je kleine baby voor het eerst omrolde of zijn/haar eerste hapje kreeg. Zo fantastisch is dat, dat je dit dan op deze manier kan herbeleven.

“Photography is where the past meets the present.” ― Destin Sparks

Tegenwoordig maak ik spontane foto’s van de kinderen gecombineerd met geposeerde foto’s. Dat laatste komt vooral voor als ze een leuke outfit aan hebben en ik die outfit graag wil vastleggen. Maar bij geposeerde foto’s kun je ook denken aan Eem familiekiekje. Want als oma op bezoek is, is het wel zo leuk om ook dit moment te koesteren. Het maken van spontane foto’s zijn vaak wel het moeilijkst, want hoe krijg je nou een perfect portret van uitbundige kinderen?

5 tips voor kinderfotografie:

  1. Spontane foto’s werken het beste
  2. Zorg voor een leuke omgeving
  3. Beloon je kind (#confessions)
  4. Oefenen baart kunst
  5. Leer je foto’s leuk bewerken

Zoals ik al noemde zijn spontane foto’s het makkelijkst om te maken. Zeer regelmatig pak ik mijn camera erbij als de kinderen leuk aan het spelen zijn. Terwijl zij opgaan in het spelen, schiet ik vaak te gekke plaatjes in ‘the moment’. Zo nu en dan kijken ze dan ook even recht in de camera en BAM daar heb je het perfecte kiekje. Daarnaast is het dus ook belangrijk om te zorgen voor een goede omgeving. De randvoorwaarden noem ik dat. Als je kind aan het spelen is terwijl de was nog achter ‘je object’ hangt te drogen dan kun je beter de boel eerst opruimen. Ook bij spontane foto’s kun je de omgeving wat bijwerken, zodat dat de foto niet bederft (haha).

Een ander trucje is natuurlijk het belonen van je kind. Want hoe vaak zeg je niet tegen je kind: heel even blijven staan, dan krijg je zo een koekje? Yes I know… super erg. Omdat ik dit een paar keer heb gedaan, heb ik mijn pedagogische boeken er even bij gepakt en ben ik dit gaan minderen. Toch moet ik wel bekennen dat het super goed werkt.

Hoe meer foto’s je maakt, hoe beter je erin wordt. Dan krijg je er als het ware feeling mee. Dus ja hierbij geldt ook; oefening baart kunst. Dit geldt ook voor de bewerking van de plaatjes die je schiet. Door het bewerken van portretten lukt het om het wauw effect te creëren. Leuke apps om je foto’s te bewerken zijn bijvoorbeeld Afterlight of VSCO.

 

-Dit is een samenwerking-

Print Friendly, PDF & Email

Jaaa, nog meer leuke blogs!

Laat je van je horen?

Leave a Reply

Lees vorig bericht:
Meet the mama: Paula

Als tweelingmama is het super leuk om andere tweelingmama's te ontmoeten. Je hebt dan als het ware toch wel een...

Sluiten