Blogs Zwanger

De beste én slechtste EU-landen om met verlof te gaan

Morgen is mijn laatste werkdag en daarna ga ik met zwangerschapsverlof! In Nederland heb je recht op 16 weken zwangerschapsverlof en nog iets langer als je kleine na de uitgerekende datum komt. Ik was benieuwd hoe dat in andere Europese landen is en heb voor jullie een overzichtje gemaakt! 

Het OECD, een organisatie die beleidspraktijken van 35 verschillende democratische lidstaten vergelijkt, heeft op een rijtje gezet hoe het in andere landen is geregeld met het zwangerschapsverlof en ouderschapsverlof. Ze hebben bekeken hoeveel weken je totaal met verlof mag en hoeveel van die weken volledig betaald zijn. Een deel is namelijk ook onbetaald. De cijfers zijn vorig jaar voor het laatste geüpdate.

Buiten de EU kom je er overigens in Amerika het slechtste vanaf, met 0 (!!!!!) betaalde weken verlof. Werkgevers zijn wel vereist om 12 weken onbetaald verlof te verlenen, maar mogen zelf bepalen of ze iets betalen en in praktijk is dat vaak niet zo.

Dit zijn de beste EU-landen om met verlof te gaan

1. Estland
Hier heb je het als moeder het beste voor elkaar. Je mag 166 weken met verlof (zwangerschapsverlof en ouderschapsverlof), tegenover een loon van 51,2 procent. Dat zijn 85 volledig uitbetaalde weken. Dat is gewoon bijna twee jaar!!!

2. Hongarije
In Hongarije heb je recht op 160 weken verlof. Daarvan krijg je 44,9 procent loon. Dat zijn dus 71,8 weken waarin je volledig betaald thuis mag zijn bij je kindje.

3. Bulgarije 
In Bulgarije mag je 110 weken met verlof, daarvan krijg je 59,3 procent loon. Dat zijn 65,5 weken volledig betaald.

4. Litouwen
In Litouwen mag je misschien minder weken met verlof, namelijk 62, maar dat is wel volledig betaald!

3. Slowakije
In Slowakije kun je 164 weken met verlof gaan en krijg je daarvan 32,7 procent loon. Dat zijn 53,7 weken volledig betaald.

Dit zijn de slechtste EU-landen om met verlof te gaan

1. Ierland
In Ierland mag je 26 weken met verlof, maar met een betaling van 34,3 procent. Dat zijn 8,9 betaalde weken. Wat een verschil met de 85 weken van Estland!

2. Groot-Brittanië
Nu nog een Europees land en op nummer 2 in dit lijstje. Hoewel je hier 39 weken met verlof mag, krijg je wel maar 30,9 procent uitbetaald. Dat zijn dus in totaal 12,1 volledig betaalde weken.

3. België
Hoewel je bij onze zuiderburen 32,3 weken vrij mag, is daarvan 40,6 procent betaald. In volledige weken is dat 13.1

4. Cyprus
In Cyprus mag je 18 weken met verlof, daarvan is 75,2 procent betaald. Dat komt neer op 13,5 weken volledig betaald.

5. Malta
In Malta krijg je 18 weken verlof, waarvan 87 procent betaald. Dat komt neer op 15,7 weken. Net onder Nederland dus!

Als vader kun je trouwens het beste naar Japan! Daar heb je recht op 30,4 weken volledig betaald verlof! Ka-ching! Of is het dan: Ka-ling? 😉 

Print Friendly, PDF & Email

Jaaa, nog meer leuke blogs!

Laat je van je horen?

Leave a Reply

Lees vorig bericht:
33 weken zwanger – update #21

Vorige week donderdag had ik een afspraak bij de gynaecoloog voor een controle. Daarbij wordt er altijd gekeken naar mijn...

Sluiten