Gastblog Van Ruth

Dag Sinterklaasje, Hallo kerst!

Dag sinterklaasje.. We zouden op zaterdag 9 december pakjesavond vieren als gezin + opa en oma. Alleen kadootjes voor de kids en lekker borrelen met zijn allen. Ik hoorde het weekend voor 5 december dat veel mensen het al gevierd hadden of het op de dag zelf zouden doen. Vriendjes en vriendinnetjes van Lauren vertelden enthousiast dat Sinterklaas al geweest was. Maar wanneer komt hij dan bij ons, vroeg ze steeds. Hoe dichter we bij 5 december kwamen, hoe groter de spanningen en boze buien ook kwamen. Wat dat met een kind kan doen hè! Ik besloot om op 5 december ’s ochtends mijn moeder te appen en vragen of we het niet die middag konden vieren. Mijn vader was die middag op tijd klaar met werken, dus het kon. Zo gezegd, zo gedaan. De meiden zijn reuze verwend, wij hebben lekker gegeten en die ‘ouwe’ is weer naar Spanje. Tot volgend jaar!

Back to normal.

Of nou ja, niet echt want kerst staat voor de deur natuurlijk. Het huis gezellig maken met makkelijke DIY’s vind ik altijd leuk om te doen. De meiden zijn dol op knutselen en hebben nu echt een leeftijd waarop je samen leuke dingen kan maken. In het kader van consuminderen besloot ik vrijwel niets nieuws aan te schaffen en eerst maar eens te kijken wat we nog in huis en garage hadden staan.

Leuk om hier wat kleine, simpele DIY’s met jullie te delen.

De less-is-more krans, blijft elk jaar weer leuk, mooi en goedkoop. Ik vond op de werkkamer een aantal kleine metalen ringen en besloot er een paar te maken. O.a. voor mijn moeder en oma’s. De foto spreekt voor zich, maak de tak vast aan de metalen ring. Helemaal rondom kan natuurlijk ook. Zelf vind ik een open gedeelte erg mooi staan.

Je hebt nodig:
– metalen ring
– eucalyptus tak(ken)
– ijzerdraad of touw

De Adventskalender, leuk om zo naar kerst toe te leven. Ook erg handig voor de kids. Ik scoorde de kartonnen kleine doosjes bij de Hema, ze zitten per twee stuks verpakt. Deze maakte ik met een touwtje vast aan het houten latje in verschillende hoogtes. De doosjes heb ik voorziem van witte labelstickers met daarop cijfers (dagen) geschreven. Je ziet adventskalenders in verschillende vormen en maten en ook wat je erin doet kan je zelf bepalen. Ik koos ervoor om in elk doosje een snoepje + losse letter te doen. de letter wordt opgeplakt en op het einde zal dit een (bijbelse) vraag vormen. Aansluitend wil ik de meiden een boek met kerstverhaal of kinderbijbel o.i.d. geven.

Je hebt nodig:
– een (rond) houten latje
– touw
– kartonnen doosjes/zakjes
– labelstickers
– fineliner

Seizoenstafel. Daar zijn we afgelopen herfst mee begonnen, erg leuk en leerzaam. Hans maakte het tafeltje zelf van underlayment. Op het moment is het nog erg basic met een houten handgemaakte kerststal, kaarsje en een leuke houten kerstdiertjes die ik bij Sostrene Grene heb meegenomen, maar het zal zich komende weken steeds een beetje meer vullen met o.a creaties van de kinderen. Ook gebruiken ze graag (houten) speelgoed wat hier ligt en geven dat een tijdelijke nieuwe functie op de seizoenstafel. Ik las laatst dat het mooi is om de tafel een afspiegeling te laten zijn van wat er op dat moment in de natuur gebeurt. Gevonden schatten uit het bos, strand etc maken een seizoenstafel helemaal af vind ik. Tip! Leuk om er elk seizoen een boekje bij te zetten die met dat thema te maken heeft.

Wat heb je nodig?
– een seizoenstafel kan je op meerdere plekken kopen (google maar eens), maar is ook zelf makkelijk te maken. In de vensterbank of op een kastje kan ook prima!
– Alles wat je zelf maakt, vindt of koopt rondom het thema (in dit geval is dat) Advent. En na de kerst zal het winter worden.

Knutselen met ijslollystokjes. Leuk knutselwerkje voor de kinderen. Ik had nog een aantal ijslollystokjes XL in de knutselkast liggen en liet aan de meiden zien hoe je er een kerststal en kerstster van kon maken. Ze kunnen dit uiteraard met de spullen die je in huis hebt, zo mooi maken als ze zelf willen. En wil je ze niet allemaal in de woonkamer hangen: op hun eigen kamer vinden ze hier ook erg leuk om het extra gezellig te maken.

Wat heb je nodig?
– ijslollystokjes
– lijm
– touw
– stiften/verf/glitters/tape

Uitkijken naar kerst.

Alhoewel het elk jaar ons gezin en onze familie confronteert met gemis en verdriet, sinds onze opa en (schoon)vader zo plotseling overleed in de eerste week van januari in 2014. Tweede kerstdag was de laatste keer dat wij hem hebben gezien en gesproken. Terugkijkend was het een enorm fijne dag met heel fijne en open gesprekken. We mogen toch ook elk jaar troost ervaren en geloven dat het Licht voor ons in de wereld is gekomen. Het mooiste feest als je het mij vraagt, kerstfeest. Lauren vroeg me van de week waarom wij geen kerstfeest vieren met de kerstman en kadootjes. Ik heb haar uitgelegd dat Jezus geboren is met kerst en dat wij dat vieren door naar de kerk te gaan, het huis gezellig te maken en fijn samen kunnen zijn met familie en vrienden. Hier dus geen kadootjes onder de boom, maar wel elk jaar (sinds Lauren geboren is) een boek met mooi kerstverhaal of kinderbijbel.

Knutselen jullie of jullie kinderen graag in deze donkere dagen? Ik vind het heerlijk om te doen, ècht ontspanning! Nou ja, met een kleuter, peuter en baby gaat dat niet altijd zoals ik zou willen hoor maar jullie snappen vast wat ik bedoel 🙂

Ik hoop dat iedereen een hele fijne en warme decembermaand mag hebben. Een maand waarin we met onze dierbaren samen mogen zijn en nieuwe herinneringen mogen maken. Ook hoop ik dat we stil staan en denken aan de mensen die juist in deze maand eenzaam zijn, om welke reden dan ook. Laten we bij ze langs gaan, een kaartje sturen, uitnodigen, aan ze denken of voor ze bidden. Ik wens jullie rust, liefde en het Licht.

Print Friendly, PDF & Email

Jaaa, nog meer leuke blogs!

Laat je van je horen?

Leave a Reply

Lees vorig bericht:
Hoe ik kijk naar de opvoeding van mijn tweede dochter

Opvoeden. Je zou denken, na bijna 17 jaar ervaring, dat ik er heel veel verstand van heb en er heel...

Sluiten