Gastblog Van Anne

Werken buitenshuis ? Ik moest er niet aan denken !

‘Oh’, zeggen sommige werkende moeders, ‘ik vind het heerlijk om te werken. Even de deur achter je dicht trekken en de boel de boel laten’. Heel lang leek mij dat vreselijk. Ik wilde thuis zijn bij mijn kroost. Hoe kon ik ze ooit overlaten aan een pedagogisch medewerker of een gastouder? Niemand weet zo goed als ik wat mijn kinderen nodig hebben toch?

Geen ruimte in mijn hoofd en paniek.

Tijdens de eerste paar jaren met jonge kinderen merkte ik dat ik in mijn hoofd niet echt ruimte had om ook maar over werk na te denken. Ik was zo bezig met mijn nieuwe rol als moeder, dat ik al in paniek raakte bij het idee dat ik ergens op tijd bij een baas zou moeten komen. Dit klinkt lichtelijk dramatisch, dat weet ik. Maar echt ik kreeg het er benauwd van. Of zal dat door de hoge HCG waardes zijn geweest? Ik denk ook niet dat het per definitie goed of fout is om wel of niet werken. En heeft het financieel gezien echt meerwaarde als je drie jonge kinderen naar het dagverblijf brengt? Iedereen maakt daar gelukkig eigen keuzes in die passen bij hun gezin en situatie. Wij kozen ervoor dat ik thuis zou blijven. Misschien is het ouderwets, dat de man uit ‘jagen gaat’ en de vrouw thuis bij de kinderen is. Of niet geëmancipeerd, maar voor ons was deze keuze weloverwogen en prima.

Maar nu mijn kinderen ouder worden en ik zie hoeveel plezier ze hebben op school of de peuterspeelzaal, begin ik hier anders over te denken.

Het moederschap is een los-laat proces.

Het moederschap is eigenlijk een groot los-laat proces. Als moeder ben je er om intens van je kinderen te houden, ze lief te hebben en ze te troosten, te corrigeren en te begeleiden naar en volwassen zinnig leven toch? Je stimuleert ze om hun talenten in te zetten en bemoedigt ze om dromen na te jagen. Moet je daarom áltijd thuis zijn? Om je kinderen altijd te voorzien van kopjes thee als ze uit school komen? Ze een veilig nest te geven om uit te razen? Of kunnen ze dit ook op een andere plek en even niet onder moeders vleugels?

Carrièretijger

Die gedachte dat het mij vreselijk lijkt om te werken, begint namelijk langzaam weg te ebben. Het lijkt mij zelfs best lekker om even de deur achter mij dicht te trekken. Om op weg te gaan naar een job waar mijn hart sneller van gaat kloppen. Mijn oudste twee kinderen worden groter, zijn minder kwetsbaar en kunnen zich verstaanbaar maken. Mijn baby is geen baby meer, ik heb haar drie miljoen borstvoedingen kunnen geven zonder te hoeven kolven. Redenen voor mij dat het makkelijker is om ze ‘achter te laten’ op een kinderdagverblijf.

Mensen die carrière maken vind ik heel inspirerend. Ik  kan ervan genieten als mensen van hun passie hun droombaan maken. De wereld over reizen, goede deals sluiten en goed geld verdienen. Als ze dat ook nog eens weten te combineren met hun gezin, vrienden en hobby’s, ben ik daarvan diep onder de indruk.

Weer gaan werken?

Als ik zou gaan werken, zullen de kinderen het vast enorm naar hun zin hebben op het kinderdagverblijf. Dat ik dit zou zeggen, had ik vier jaar geleden nooit gedacht. Het speelgoed daar, de andere dingen die ze leren en samen spelen met andere kindjes.  Allemaal best gezellig en goed voor hun ontwikkeling denk ik nu. Er komt op den duur toch een dag (en daar moet ik nu nog echt niet aan denken) dat ze het mama-nest gaan verlaten.

Gaat dit allemaal lukken, is dit werkelijk de bedoeling? We gaan het zien. En natuurlijk is mijn lievelingstitel nog altijd mama. En zal ik altijd een moment vinden om thee met mijn schatjes te drinken.

Print Friendly, PDF & Email

Jaaa, nog meer leuke blogs!

1 Reactie

 • Reply
  Sanne
  22 september 2017 at 08:05

  Herkenbaar! Mijn oudste is bijna drie, de jongste 7mnd. Ik heb wel altijd gewerkt naar gewoon thuis. Vanaf volgende maand ga ik 1.5 dag in de week buitenshuis werken, iets wat me best veel moeite kost, maar tegelijkertijd kijk ik er naar uit en heb ik er zin in. En toch blijft er maar door mn hoofd heen spoken dat ik lekker thuis moet zijn voor de jongens en niemand het beter weet dan hun moeder……

 • Leave a Reply

  Lees vorig bericht:
  De 5 voordelen en de 5 nadelen van zindelijk worden

  Vol goede moed begon ik in de zomer met de zindelijkheidstraining van de twins. Toen ze 2,5 jaar oud waren...

  Sluiten