Gastblog Van Annelies

Bevallen: the aftermath

bevallen kraamtijd naweeen

De zwangerschap duurt negen maanden. Maanden die in ieder geval aan het einde behoorlijk pittig kunnen zijn. Bevallen is topsport en eigenlijk nooit echt een pretje. Na de bevalling denk je dat het het allemaal wel hebt gehad. Maar niets is minder waar. Daarna komt er nog ‘the aftermath’: letterlijk en figuurlijk de naweeën. Ik heb na de bevalling af en toe wat momenten gehad in ieder geval dat ik nog even flink op mijn tanden moest bijten. 

Borduren

Je kindje is er. Tranen van geluk vloeien over je wangen. Enorm blij dat je bent. En dan komt het moment dat de verloskundige zegt “ik ga nog even naar je kijken”. Daarmee bedoelt ze: kijken of er nog wat te hechten valt. Bij hollebolle Scott was er bij mij een flinke knip gemaakt die gehecht moest worden. Bij de bevalling van Skye was er gelukkig maar een klein, niet al te diep scheurtje ontstaan.

Jep, ik moest beide keren gehecht worden.

De verdovingsspray prikt als de neten. En die spray kan niet alles verdoven. Dat is het eerste moment na de bevalling dat ik even moest doorbijten. Het scheurtje van Skye was redelijk snel genezen. Eigenlijk in de eerste week had ik er al zo goed als geen last meer van. Maar die jaap van Scott had wat langer de tijd nodig om te genezen. Met zitten heb ik daar zeker de eerste week zo’n last van gehad, omdat het ook flink beurs was. Het liefst zat ik op een harde stoel. Op haar laatste dag liet de verloskundige met een spiegel het slagveld zien. Ik schrok me dood en dacht dat het nooit meer goed zou komen. Maar dat deed het gelukkig wel!

Hap, au!

Beide keren ben ik begonnen met het geven van borstvoeding. Je houdt het niet voor mogelijk wat zo een kleine baby aan zuigkracht heeft. De tranen sprongen me echt in de ogen de eerste keren. Gelukkig raken je tepels en jij er wel aan gewend. Scott en Skye waren beide geen hele kleine baby’s. Dat betekende beide keren vanaf dag 1 veel willen drinken.

Ik was eigenlijk alleen nog maar bezig met voeden. Ik vond dat pittig en zag niet hoe daar op korte termijn meer rust en regelmaat in te krijgen was (respect voor de moeders die het kunnen!!).

Met Scott ben ik daarom al met drie weken gestopt met borstvoeding en met Skye al na een week. Met die kleine meid was het plan het ook wel nog een paar weken langer te doen. Maar zij had zo’n sterke zuigkracht dat zij mijn rechtertepel al in de eerste dagen helemaal tot bloedens toe had stuk gezogen. Ze had zelfs bloed van mij binnengekregen (dat ze niet veel later net zo makkelijk er weer uit spuugde..). Kolven lukt bij mij nooit en een grote hongerlap op een borst voeden, vond ik echt niet fijn.

Naweeën

Die horen er gewoon eenmaal bij. Je baarmoeder moet weer tot normale proporties slinken. Dat voel je in de vorm van naweeën. Wanneer je borstvoeding geeft, gaat het krimpen van de baarmoeder sneller en zijn de naweeën heviger. Tijdens het voeden heb ik zo nog best wel eens in de eerste week nog wat pijn moeten wegpuffen.

Wat we al niet over moeten hebben voor de kids, he! Gelukkig doet een blik op je kersverse baby al die ellende als sneeuw voor de zon vergeten!

bevallen kraamtijd naweeen

Print Friendly, PDF & Email

Jaaa, nog meer leuke blogs!

Laat je van je horen?

Leave a Reply

Lees vorig bericht:
Meet the mama: Suzanne

Suzanne, die eigenlijk door iedereen Suuz wordt genoemd. had de baan waar vele meiden van dromen. Ze was dolfijnentrainster in...

Sluiten