Blogs Taarten

Recept: bananen tompoezen

Tompoes, Tom Pouce, Tom poes of Tompouche. Weet jij hoe je het schrijft? De naam komt van het Frans voor Klein Duimpje: Tom Pouce. Maar in het Nederlands is het toch echt een tompoes. En die had ik eigenlijk nog nooit zelf gemaakt, dus tijd om dat eens uit te proberen! Ik deed het volgens het recept van Funcakes. En echt, dat kun jij ook! 

Wat heb je nodig?

Benodigdheden

  • 6 plakjes roomboterbladerdeeg
  • 50 gram FunCakes mix voor Bavaroise, bananensmaak
  • 60 ml water
  • 250 ml slagroom
  • Een handje FunCakes Chocolade drops
  • 100 gram FunCakes fondant glazuur wit
  • 1 eetlepel FunCakes smaakstof banaan

De benodigde materialen:

  • Een mixer
  • Een bakplaat
  • Bakpapier
  • Een snijplank

funcakes, tompoezen

Zo maak je de bananen tompoezen!

Verwarm de oven voor op 200°C (heteluchtoven 160°C). Ontdooi 6 plakjes bladerdeeg en snijd ze doormidden. Leg de plakjes op een bakplaat met bakpapier en prik er een aantal gaatjes in met een vork. Bak het bladerdeeg 8 minuten in de oven en haal de bakplaat er vervolgens uit. Leg een grote, schone snijplank op de plakjes bladerdeeg en druk alle lucht eruit. Vervolgens mogen ze nog eens 8 minuten in de oven. Daarna druk je ze weer plat met de snijplank en laat je ze goed afkoelen. Het geeft niet als ze dan knapperen en kapot lijken te gaan.

Maak daarna de vulling. Klop eerst de 250 ml slagroom lobbig. (Oftewel: niet stijfgeklopt. De slagroom moet nog steeds langzaam weer een egaal oppervlak gaan vormen ) Roer daarna 50 gram bavaroise-mix door 60 ml water.  Spatel het dan bij de slagroom, roer de chocolade drops erdoor en laat het geheel zo’n 20 minuten opstijven in de koelkast.

Verwarm als je klaar bent de fondant glazuur even in de magnetron (1 minuut op 340 watt) en roer er een eetlepel smaakstof banaan door. Hierdoor zal het glazuur een lichtgele kleur krijgen, als je dit donkerder wilt hebben kun je een voedselkleurstof toe te voegen.

Leg de afgekoelde plakjes bladerdeeg op een bord en verdeel hier de bavaroise over. Wil je het heel netjes? Doe er dan een flinke laag op en snij het netjes af met een mes. Plaats hier de overgebleven bladerdeeg plakken bovenop. Bestrijk de bovenkant met het bananen glazuur en decoreer ze met de chocolade drops en een plakje banaan.

Tip: Bewaar de tompoezen in een taartdoos in de koelkast.

Aantal tompoezen:
6 stuks

Tijd:
+/- 1,5 uur

Mijn #bakkenophakken oordeel

De tompoezen waren eigenlijk best lekker! Ik heb alleen een foutje gemaakt: ik ben vergeten gaatjes in het bladerdeeg te prikken. Daardoor was het niet luchtig genoeg. De vulling was ontzettend lekker. Maar wat wil je met slagroom, banaan en chocolade. Ik vond het leuk om ze eens zelf te maken en ook best gemakkelijk. De volgende keer zal ik proberen iets meer vulling te gebruiken zodat ik ze rechter kan afsnijden. Ik vind het wel erg leuk dat ze je zo gemakkelijk zelf kunt maken. Altijd leuker dan een doosje kant en klaar van de Hema. Het motiveert me om vaker zelf te bakken! Nu ga ik eens goed nadenken over een suikervrij recept en een taart zonder koemelk; voor de mama’s met kindjes die een koemelkallergie hebben.

Eet smakelijk!

– Deze blog kwam tot stand in samenwerking met FunCakes

Print Friendly, PDF & Email

Jaaa, nog meer leuke blogs!

Laat je van je horen?

Leave a Reply

Lees vorig bericht:
Hoe breng ik orde in de ochtendchaos ?

Ochtendchaos vanmorgen. Fiene en Sare werden om 08:30 uur verwacht op de peuterspeelzaal en werkelijk alles ging mis. Het brood...

Sluiten