Blogs

Babyupdate Olivia 4 maanden

Toen ik twee weken geleden Olivia haar kamer binnen kwam lopen, was ik compleet verbaasd. Mijn baby van 16 weken lag op haar buik in bed. En ook niet op de plek waar ik haar had neergelegd, nee 180 graden gedraaid. Deze stap had ik eerlijk gezegd nog niet verwacht. We hadden toch afgesproken dat ze extra lang klein zou blijven?ย 

Ik vind buikslapen maar eng.

Eigenlijk ben ik al vanaf Eljada een beetje bang geweest voor wiegendood. In de kraamweek luisterde ik vaak met mijn oor vlak boven haar mond of ze nog wel ademde. Voordat ik ging slapen keek ik ook altijd nog even op haar kamer en eigenlijk doe ik dat nog steeds. Niet omdat ik er nu nog bang voor ben bij haar, maar omdat het een gewoonte is geworden en ik haar gewoon zo lief vindt als ze zo in haar grote bed ligt.

Toen Josia werd geboren, begon het weer van vooraf aan en wat baalde ik dat hij een buikslaper was. Ik heb hem ontzettend vaak omgedraaid terwijl hij sliep. Ik vond het gewoon geen prettig idee dat hij daar in zijn bedje op zijn buik lag.

Toch was het bij Josia pas veel later dat ik hem op zijn buik vond dan bij Olivia. Deze kleine meid besloot met 16 (bijna 17) weken op haar buik te draaien. Laat het nou zo zijn dat dat kleine guppie haar hoofd niet eens normaal omhoog kan houden en ik haar deze week met haar gezicht in het boxkleed vond. Mega eng.

Deze week heb ik dus maatregelen genomen. Ik heb een aerosleepmatras- en lakentjes gekocht en een Snoozzz geleend van mijn broer en schoonzus. Dat is een systeem dat je in het bedje van je baby doet waardoor het niet meer kan draaien. Ideaal. Daarnaast kijk ik af en toe even via mijn babyfoon hoe het met Olivia gaat en dat geeft me rust.

Haar ontwikkeling, groei en het eerste hapje

Wat maakt een baby de eerste maanden toch een ontwikkelingen door! Olivia kan nu dus draaien op haar buik en terug, ze grijpt steeds meer gericht naar voorwerpen of slaat er lekker tegenaan. Ook heeft ze sinds vorige week een schaterlachje (TE SCHATTIG!) en brabbelt/gilt ze lekker tijdens het spelen. Oh en ze duimt. Hoewel het er echt heel zoet uitziet, heb ik het liever niet. ’s Nachts doe ik haar in een slaapzakje waar haar armen in vast zitten zodat ze niet kan duimen. Hopelijk helpt dat wat.

Ze speelt ook steeds meer in de box. Eerst kon ik haar daar eigenlijk niet neerleggen en ging ze gelijk huilen, maar nu vindt ze het eigenlijk best leuk. Ik denk omdat ze nu meer kan. Het babynestje heeft de box verlaten en in plaats daarvan hebben we sinds kort een activiteitenpaneel opgehangen. Hij is van het merk Lilliputiens, net als het leuke speelkleed. Aan het paneel zitten belletjes, het maakt een knispergeluid en ze kan het vastgrijpen. Als ik haar in de box leg, draait ze vaak gelijk op haar zij om er mee te spelen.

Grote meid!

Qua groei was ze een lijntje naar beneden gezakt en dat is eigenlijk niet de bedoeling met borstvoeding. Bij mijn eerste maakte ik mij daar nog druk om, nu ben ik er wat relaxter in en denk ik: tja dan is ze maar wat kleiner. Een gemiddelde is er door kleintjes en groten en zij behoort tot de eerste groep. Als ik haar voed, drinkt ze vaak maar 10 minuten en dan heeft ze genoeg. Ze is dan lekker koppig en duwt zich echt weg van mij omdat ze niks meer wil. Hetzelfde met de flesvoeding. Ze drinkt vaak 120 ml en de rest weigert ze. Haha nu al een eigen willetje. Ik kolf ook ongeveer 110/120 ml dus ik denk dat ze dat normaal ook drinkt. Als ze meer wil dan laat ze het vanzelf wel merken. Ze is tevreden en heeft van die beentjes met van die kloofjes. Liefde voor spekbeentjes.

Het consultatiebureau wilde ook dat ik haar met 3,5 maand vanwege haar groei alvast wat fruit of groente gaf. Eigenlijk wilde ik het niet, maar ik heb het toch maar een keer geprobeerd. Ze begon mega te kokhalzen en uiteindelijk heeft ze de hele (gepureerde) banaan weer uitgespuugd. Daar ben ik dus maar weer mee gestopt.

Nachtvoeding of doorslapen?

Olivia had qua doorslapen best een briljante timing. Toen ik drie weken geleden weer voor het eerst aan het werk ging, besloot ze die nacht ervoor door te slapen. Zo kwam ik toch semi-uitgeslapen op mijn werk! Semi, want ik stond ’s nachts twee keer boven haar bed om te kijken of het wel goed ging ๐Ÿ˜‰ #oeps.

Daarna kwam ze weer standaard รฉรฉn keer per nacht, maar ze heeft inmiddels vier nachten achter elkaar doorgeslapen. Hopelijk zet ze dit ritme door!

Ze krijgt nog steeds borstvoeding en ik hoop dat dat tot zes maanden door te kunnen zetten. Daarna ga ik over op alleen de ochtend- en avondvoeding.

Het is echt een dotje! Ze lijkt inmiddels wel wat eenkennig en zit niet graag bij onbekenden op schoot. Dan komt er zo’n geweldig pruillipje tevoorschijn en moet ik moeite doen om niet in lachen uit te barsten haha. Ze huilt gelukkig steeds minder en de leuke momenten overheersen vooral. Echt genieten dit!

Jaaa, nog meer leuke blogs!

Laat je van je horen?

Leave a Reply

Lees vorig bericht:
Mijn buik #8

In deze rubriek tonen mama's (to be) anoniem hoe hun buik eruit ziet. Hopelijk kunnen we met deze rubriek laten...

Sluiten