Blogs

Babyupdate Olivia 1 maand – Koemelkallergie?

Rode bultjes, veel huilen (vooral bij het poepen) en een pruttelgeluid in haar buikje. Zo kan ik het beste omschrijven hoe het nu met Olivia gaat. Ze is zeven weken, draagt maat 56 en ligt het liefste tegen Salim of mij aan. Meestal heel erg leuk en als het even niet uitkomt, gaat ze lekker in de draagdoek. Omdat haar grote broer koemelkallergie had in zijn eerste jaar, besloot ik om preventief melk te mijden.  Zo zou zij het niet binnenkrijgen via de borstvoeding. Ik werd de laatste weken iets soepeler, maar had dat misschien niet moeten doen. 

Een onrustige baby

Olivia begon als een heel rustige baby. Extreem rustig zelfs, want in de eerste weken kregen we haar amper wakker voor de voedingen. Eigenlijk sloeg dat na een paar weken om. Ze werd onrustig, zat continue te brommen in haar slaap en ging steeds meer huilen. Soms is ze ’s nachts twee uur achter elkaar wakker en krijg ik haar niet rustig. Toen ze ook bultjes in haar gezicht kreeg, gingen bij ons ineens alarmbellen af. Zou ze misschien last hebben van koemelkallergie?

Ik wil geen melk drinken in de eerste drie maanden en neem daarom alternatieven als amandelmelk, geitenmelk en havermelk. Ook neem ik geen yoghurt of kaas. Oftewel: de echte zuivelproducten mijd ik. Maar ik lette niet op andere producten, omdat het om kleinere hoeveelheden melk gaat en ik zo kon kijken hoe ze er reageerde. Ik nam dus wel producten als een koekje of een beetje geraspte kaas bij het avondeten.

Toen ze de bultjes kreeg, besloot ik er beter op te letten en ik merkte dat haar huid rustiger werd. Soms maakte ik nog wel eens een foutje en at ik bijvoorbeeld een eierkoek. Achteraf bleek ook daar melk in te zitten. Gevoelsmatig werd zij dan weer onrustiger.

En nu?

Ik wil nog niet gelijk aan de bel trekken, omdat ik er nu zelf nog invloed op heb en ze klein is. Ik zal dus totdat ze drie maanden is geen melk meer nuttigen. Daarna zal ik het weer eens proberen en als blijkt dat ze er dan weer op reageert, zal ik contact opnemen met de huisarts of de kinderarts van het consultatiebureau.

Mocht er dan het vermoeden van koemelkallergie zijn, begint het proces weer hetzelfde als bij Josia. Dan krijg je twee testen in het ziekenhuis. De ene dag krijgt ze voeding waarin melk zit en de andere dag een vervanger. Je weet niet op welke dag je kindje wat krijgt en daardoor is het dus een ‘blinde test’. Je kijkt naar de effecten van de voedingen en achteraf hoor je dan op welke dag je kindje melk heeft gehad. Als ze reageert op de melk, blijkt dat ze kma heeft en krijg je een recept voor speciale voeding. Pepti (of Nutramigen) heet dat.

Maar laten we maar hopen dat het niet zo is! Ik vind het wel handig dat ik nu weet wat de effecten van zo’n allergie zijn zodat ik er sneller op in kan spelen. Bij Josia wisten we het pas bij 7 maanden.

Hoe het verder gaat

Ik loop met deze update een klein beetje achter, want ze is nu al anderhalve maand, maar het gaat goed. Olivia begint steeds meer wakker te worden en geluidjes te maken. Ze groeit goed en de borstvoeding verloopt ook heel goed. Soms ben ik wel eens onzeker of ik wel genoeg heb, maar dan kolf ik even en ben ik weer gerustgesteld. Wat ik pittig vind, is dat ze niet heel goed slaapt in de box of in bed. Het liefste ligt ze op de arm of in de draagdoek. Heerlijk natuurlijk, maar met drie kids soms ook wel eens lastig.

Wij houden de 10 weken als ‘verwengrens’ aan. Daarna zijn we wat strenger en laten we haar ook even huilen. Slapen doet ze in principe vanaf dan ook gewoon in haar bedje en niet meer in de box.  Dat deden we bij de andere twee kids ook. Maar voor nu knuffelen we gewoon flink met haar en genieten we van de momentjes dat ze op de borst ligt te slapen terwijl ik tv kijk. Niets heerlijkers dan dat.

Van de drie kinderen is Olivia denk ik wel het pittigst wat huilen betreft. Josia huilde ook veel vanwege zijn allergie, maar toen wisten we dat dat het was. Olivia huilt ook veel, terwijl ik nu geen melkproducten meer nuttig. De nachten zijn wisselend. Ze heeft nachten waarop ze 1x komt, maar ook nachten waarbij ze twee uur achter elkaar wakker blijft of om de anderhalf uur komt.

Aliexpress en Pinterest zijn ’s nachts mijn beste vrienden haha! Misschien moet ik volgende week maar eens een blog schrijven met mijn favoriete Aliexpress zoektermen. Hebben jullie daar interesse in?

Print Friendly, PDF & Email

Jaaa, nog meer leuke blogs!

3 Reacties

 • Reply
  Lynn
  6 september 2018 at 21:35

  Ik ga over een paar weken bevallen, dus ik kan de zoektermen wel gebruiken voor de nachten 😉

 • Reply
  Susanne
  8 september 2018 at 18:17

  Ooh kijk eens op de Facebook pagina van Ali express mama en kind. Zo verslavend!

  • Reply
   Hanna
   9 september 2018 at 20:07

   Haha ja I know, echt niet best he !! Haha. Dank!

  Leave a Reply

  Lees vorig bericht:
  Deze 5 zijn in de race als nieuwe gastblogger! Zo stem jij!

  Begin deze maand plaatsten we een oproep voor een nieuwe gastblogger. We kregen tientallen proefblogs opgestuurd. Zo ontzettend leuk dat...

  Sluiten