Gastblog Van Anne Zwanger

Babynamen kiezen. Welke naam geef jij aan je kind?

Zodra ik zwanger was begon ik te dromen over babynamen. Ik keek in de bibliotheek op de rug van boeken naar namen van schrijvers. Bladerde tijdschriften door om te kijken of ik ergens een naam zag waar mijn hart sneller van ging kloppen. Ik vond het een hele verantwoordelijkheid, want een naam is wel iets wat een leven lang mee gaat. Ik kan echt dubbel liggen om de zogenoemde schaamnamen, je zou maar echt Roy Bos, Hans Schoen, Pim Mol of  Wil Helmes heten. De ouders hebben daar waarschijnlijk niet bij stil gestaan. En de persoon in kwestie kan er natuurlijk niets aan doen. Daarom is het misschien geen gek idee je gewenste naam eerst een paar keer hardop uit te spreken. 

Olijfje of  Babetje is natuurlijk super schattig voor een baby’tje. Maar is dat het ook nog als je dochter over een paar jaar moet gaan solliciteren?

Ik hou van een naam met een mooie betekenis. Sophie bijvoorbeeld betekent wijs en Eva , vrouw die leven schenkt. Prachtig toch?  De keuze voor een bepaalde naam is natuurlijk heel persoonlijk. Wij vonden het bij het maken van belangrijk dat we de naam allebei mooi zouden vinden en dat de betekenis dat ook was.

Babynamen-lijstjes

Mijn man en ik besloten om los van elkaar een lijstje in onze telefoon te zetten van namen die we mooi vonden. Af en toe bespraken we deze lijstjes om vervolgens een naam weg te strepen of hem in overweging te nemen. Lilly en Olivia vind ik zulke lieve namen maar Flore past weer prachtig in ons rijtje. Mochten wij ooit nog een meisje krijgen, dan denk ik dat we voor de variatie maar eens af moeten van de E op het eind. Al heeft het ook wel weer wat toch 🙂 Voor een meisje vind ik Sam of Noor ook tof. En Gijs, Guus of Benjamin dan voor een jongen? Heerlijk om hier over na te denken.

Sare, Fiene en Jule.

Op het kinderdagverblijf waar ik werkte was een Saar. Ik was meteen verliefd op deze naam. Het kind dat deze naam droeg was ook nog eens een heerlijk mopje. Saar stond dus tijden lang op nummer één. Totdat ik een keer ergens Sare tegenkwam. Ik was deep in love.

Ik hield de naam tot aan de 20 weken echo voor mijzelf en toen bleek dat er een meisje in mijn buik zat dacht ik dit kan niet meer mis gaan.

Toen ik de naam aan mijn man vertelde en hij het ook mooi bleek te vinden, stond ik te juichen. Uiteindelijk is het natuurlijk belangrijk dat beide ouders vrede hebben over een naam. Net zoals bij onze andere twee meisjes.

Sare : prinses
Fiene : levenswijsheid
Jule : juweel

Ik ben tevreden en het klinkt cliché maar hun namen passen echt bij ze.

Vernoemen

Het was vroeger heel gewoon om je kinderen te vernoemen naar familieleden. Ikzelf ben vernoemd naar mijn beide oma’s en mijn broertje en zusje zijn ook vernoemd. Vandaag de dag komt het volgens mij niet heel veel meer voor. Al is het natuurlijk wel een hele eer voor de persoon die vernoemd wordt. Houden jullie hier rekening mee in de keuze voor een naam?

Jongensnaam

Tsja en dan de jongensnaam. Er is een naam waar ik dol op ben. Echt hij is prachtig. De betekenis nog prachtiger maar de jongen is er nog niet haha. Elke keer als er iemand is bevallen van een jongen haal ik opgelucht adem dat het niet die naam is geworden. Herkennen jullie dit? In Amerika is het heel normaal om te vertellen hoe je kind gaat heten. Daarmee ‘reserveer’ je de naam ook meteen in je familie en kennissenkring, ergens misschien best handig 😉 Al mist de verrassingsfactor bij de geboorte dan wel een beetje..

Print Friendly, PDF & Email

Jaaa, nog meer leuke blogs!

Laat je van je horen?

Leave a Reply

Lees vorig bericht:
Oeps! Veel minder streng bij mijn tweede.

Als nieuwbakken moeder was ik bij Eljada ontzettend streng. Zo mocht ze echt niet aan de spulletjes op tafel komen,...

Sluiten