Blogs

Alles over bloggen

Het schrijven van deze blog voelt zo dubbel. Ik ben opgelucht met de tijd die gaat komen zonder mijn laptop in de avonden te moeten open klappen voor een blogje. Anderzijds ben ik ook in treurnis gehuldigd :p. Schrijven en bloggen is voor mij een uitlaatklep. Ik vind het dan ook heerlijk om mijn ervaring en herinnering te delen in woorden. Dat ik dit de komende tijd niet meer hier kan doen, vind ik echt een gemis.

Hello – goodbye

Hanna schreef gister al en mooie blog met vele woorden van dank. Ik kan niet anders dan volledig aansluiten op haar mooie woorden. Jullie lezers hebben onze blog tot een succes gemaakt. Zonder jullie liefde en enthousiasme hadden wij nooit zo veel verhalen kunnen delen. Ook mijn dank is groot. En uiteraard ben ik ook mega trots. Trots op Hanna, op onze vriendschap en hoe wij deze blog hebben opgebouwd.

Voor alles is een tijd…

Terwijl wij stoppen met onze blog, horen wij juist ook veel nieuwe initiatieven van opstartende blogs. Veel mensen vinden het leuk om te schrijven en door ons huidige tijdperk is het ook steeds makkelijker om je leven te delen via social media. Instagram en Facebook blijven geweldige platformen om creativiteit te delen en mensen te inspireren. Daarom bedacht ik mij dat ik deze afsluitblog niet eindig met een saai verhaal over wat ik nu ga doen :p. Ik wil jullie juist een aantal tips geven omtrent het bloggen. Dus mocht je zelf een eigen blog willen starten dan kan ik je wellicht helpen met deze do and don’ts.

Bloggen: do and don’ts

Do:

  • Wees creatief en uniek. Zoek naar een unieke naam en denk goed na over de content die je wil bieden. Denk bijvoorbeeld na over je doel, samenwerkingen en rubrieken.
  • Discipline is enorm belangrijk. Om voorspelbaar te zijn voor je lezers is het handig om duidelijkheid te scheppen over wanneer een blog online komt. Zo hadden wij eerst iedere dinsdag een ‘meet the mama’ en hadden Hanna en ik & de gastloggers een vaste blogdag. Lezers weten dan wat ze kunnen verwachten.
  • Creëer een professionele website. Je kan allerlei leuke thema’s kopen voor WordPress. Zo kun je je site stijlvol inrichten. Dit is niet super makkelijk, maar misschien dat je iemand kent die handig is met computers en/of vormgeving.
  • Wees kwetsbaar. Kwetsbaar zijn opent de deuren naar vele harten. Bedenk daarbij wel waar je grenzen liggen. Natuurlijk ook prima als je ervoor kiest om een aantal onderwerpen niet met de wereld te delen.
  • Zorg voor kwaliteit. Dit is wel persoonlijk, maar Hanna en ik hadden kwaliteit hoog in het vaandel staan. Als we foto’s maakten van een product, wilden wij mooie foto’s met een goede scherpte diepte en een mooie lichtval. Opdrachtgevers waarderen dat enorm en het zorgt er ook voor dat onze lezers iets moois te zien krijgen in combinatie met onze teksten. Voor ons rubriek ‘meet the mama’ was dit absoluut ook een eis. Alle foto’s zijn gemaakt door fotografen. Uiteindelijk hebben we zoveel kunnen afkijken van deze fotografen dat we zelf bezig zijn gegaan met fotografie.

Don’ts

  • Niet waarmaken wat je beloofd. Als je aangeeft een nieuwe rubriek te starten en je dit niet waarmaakt. Lezers weten niet waar ze aan toe zijn.
  • Te veel samenwerkingen aangaan die niet relevant zijn. Hanna en ik kregen dagelijks mail binnen met allerlei potentiële samenwerkingen. Wij waren hier vrij kieskeurig in omdat we niet al te veel wilden spammen. We vonden ook dat een product ook bij de website moest passen. Natuurlijk hebben we hier en daar ook wel wat andere samenwerkingen gedaan, maar ons streven was niet té veel en wel toepasselijk.
  • Banners op de website? Prima, maar zorg ervoor dat het overzichtelijk blijft en dat je lezer niet constant over advertenties heen moeten lezen.
  • Laat niet alleen glamour zien. Dit laatste valt mij veel op bij vloggers. Je hebt een categorie vloggers die alleen de leuke kant van het leven laten zien. Maar je hebt ook vloggers die de tranen laten zien en dus ook vertellen wanneer het even niet lekker gaat. Ik vind het juist super menselijk als vloggers en bloggers laten zien dat het leven niet altijd fantastisch is.

Wie weet dat een opstartende blog wat kan met deze do & don’ts. Mocht je nou niet de ambitie hebben om een blog te starten maar wel leuke nieuwe blogs willen ontdekken, dan geef ik hierbij ook wat favorieten:

Een leuke blogger en vlogger die zeer persoonlijk is in de content die ze deelt is Natalie. Op YouTube volg ik al tijden Manon Tilstra en Paulien Tilstra en de Huismuts is ook een leuke mamablogger. Last but not least hebben natuurlijk onze ex-gastbloggers Elise en Annelies ook nog een hele leuke blog waar ze al hun leuke verhalen op delen.

Nu echt vaarwel

Nu ik als praktisch persoon geëindigd ben met allerlei tips, volgen hier mijn laatste geschreven woorden voor Mama’s op hakken: BEDANKT!! En blijf ons gewoon lekker volgen op IG @mamasophakken. XXX

Print Friendly, PDF & Email

Jaaa, nog meer leuke blogs!

Laat je van je horen?

Leave a Reply

Lees vorig bericht:
So long, farewell, auf Wiedersehen, adieu

Al tien minuten zit ik met mijn vingers boven het toetsenbord, want hoe start je een blog die het einde...

Sluiten