Blogs

Een ziekenhuisbevalling is fijn, maar deze 7 dingen vielen me op

Samen met een andere kraamvrouw (en haar baby) op een kamer na je bevalling, geen privacy en een badkamer die je tijdens de weeën alleen kunt bereiken door langs mensen te lopen die koffie drinken. Ik heb niks tegen een ziekenhuisbevalling, maar sommige dingen kunnen gewoon net even wat beter haha. Neem het vooral met een korreltje zout, maar niet teveel als je zwanger bent 😉 

(Dit zijn ervaringen van mij en mijn vriendinnen over twee ziekenhuizen en gelden natuurlijk niet in elk ziekenhuis)

1. Een reflecterende televisie
Toen ik beviel van mijn oudste stond er tegenover mijn bed een televisie. Tijdens het persen keek ik die richting op en zag ik een hoofdje. Never gonna forget it. NEVER.

2. Een kamer delen na je bevalling
Dit heb ik gelukkig zelf niet gehad, maar vriendinnen wel. Niks tegen de andere dame die net ook de topklus heeft geklaard, maar als je net bent bevallen heb je behoefte aan privacy en is die huilende baby van de ander gewoon niet zo fijn. Daarnaast zit je ook niet te wachten op kraamvisite van een ander, want je kunt al je energie en rust goed gebruiken.

3. Na een curettage bij zwangeren en kraamvrouwen op de afdeling
Dit is natuurlijk verschillend per ziekenhuis, maar het kan zijn dat je na de curettage op een afdeling komt met zwangeren en kraamvrouwen. Niet heel leuk als je zoiets net ondergaan hebt. Vanuit praktisch oogpunt handig omdat ze daar de kunde hebben qua gynaecologie, maar niet erg tactisch.

4. Een badkamer en wc op de gang
In Sneek heb je bij de verloskamers aparte badkamers en wc’s. Als je dus naar de wc moet, moet je tijdens de weeën over de gang lopen. Dus eerst wat extra kleding aandoen en daar loop je dan puffend over de gang. Daar zit ook de koffiekamer waar toekomstige mama’s (en partners) worden ontvangen. AWKWARD! Overigens heb ik begrepen dat ze nu aan het verbouwen zijn, dus dit wordt volgens mij opgelost haha.

5. Een infuus bij het inleiden
Iets wat natuurlijk niet anders kan en wat ook begrijpelijk is, maar super irritant bij het bevallen. Als je wordt ingeleid zit je tijdens de bevalling vast aan een infuus. Dat betekent dus dat je meestal niet kunt douchen. Sommige verloskundigen maken daar wel een uitzondering op en koppelen je even los.

6. Geen privacy
Haha leuke anekdote. Bij mijn eerste zwangerschap moest ik gestript worden. Dat gebeurde op een kamer waar nog drie andere vrouwen lag en tijdens het bezoekuur. Het gordijntje ging dicht en de verloskundige vertelde uitgebreid wat ze ging doen. Het werd wat stil en toen het gordijntje weer open ging had ik de neiging om een buiging te maken.

Of de catering die tijdens je weeën zonder kloppen binnen komt lopen om te vragen wat je op je boterham wilt.

7. Dunne muren
Na mijn laatste bevalling heb ik een keer letterlijk een andere vrouw horen bevallen. Ik kon precies volgen hoeveel centimeter ze had. Ik wilde bijna klappen toen ze was bevallen. Top prestatie!

Ik ben benieuwd of je het herkent! Hopelijk kun je er net als ik om lachen. Overigens ben ik dankbaar voor beide ervaringen in het ziekenhuis hoor. De verpleegkundigen en verloskundigen waren mega lief en er is mega veel kunde. Oh en pijnbestrijding ;-).

Jaaa, nog meer leuke blogs!

1 Reactie

 • Reply
  Stella
  11 januari 2018 at 09:06

  Haha, ik kan wel nog een paar toevoegen: tijd is geld! Kind eruit? Even kiekeboe doe bij mama en dan direct door voor de scores en controles. Lekker natuurlijk, NOT!

  Of: champagne serveren met muisjes net nadat je bevallen bent. Lief maar say whutttt?!

  Voor veel dingen geldt een dichtgetimmerd protocol. Onnodige medische interventies vaak. Mijn tip: verdiep je daarin en laat je nket zomaar afschepen. Pak de regie vrouw! Jpuw lijf, jouw kind. Kennis is macht.

  Ok doei

 • Leave a Reply

  Lees vorig bericht:
  Het kastje van: Mila

  Budget combineren met iets duurdere merken. Dat doet Dita (@Ditarithika) het liefste voor dochtertje Mila. Gemiddeld geeft ze 100 euro...

  Sluiten