Blogs

6 vragen die je als tweelingmama niet wil horen

Als ik met mijn kinderwagen over de straten wandel ben ik een verschijning. En dat komt echt niet omdat de tweelingmama achter de wagen zo interessant is. Sterker nog, ik hoef me helemaal niet druk te maken of mijn haar goed zit, ik lippenstift op mijn tanden heb of mijn rok in mijn legging zit. Al deze oneffenheden verdwijnen als sneeuw voor de zon doordat mijn tweeling en de dubbele wagen de show stelen. Inmiddels is het heel gewoon dat ik in de supermarkt minstens één of twee keer wordt benaderd met een bijzondere vraag over mijn duo. Af en toe zitten hier bizarre vragen tussen die ik vandaag met jullie deel. Dit zijn de top 6 ‘bijzondere’ vragen die je NIET aan een tweelingmama moet stellen.

#6. Oh een jongen en een meisje, zijn ze eeneiig?

Eerlijk gezegd vind ik dit niet eens een gekke vraag. Niet iedereen weet hoe het zit met tweelingen. Want wat is nou het verschil tussen een eeneiige en een twee-eiige tweeling? Ik kreeg bij mijn echo een ingewikkelde uitleg in vakjargon. Ik droeg een bichoriale biamniotische gemelli, oftewel hoogstwaarschijnlijk een twee-eiige tweeling. Dit hield in dat mijn baby’s in de baarmoeder gescheiden werden door een tussenwand waardoor ze hun eigen vruchtzak hadden. Ook hadden ze een eigen privékeuken omdat ze beiden een eigen placenta hadden. Dit is mogelijk omdat tijdens mijn eisprong twee eitjes zijn vrij gekomen. Tadaa een twee-eiige tweeling. En eeneiige tweeling ontstaat door een deling van één ei, waardoor deze kinderen identiek worden genoemd. Met deze briljante uitleg komen we op het antwoord van deze vraag: ‘nee, een J/M tweeling is nooit eeneiig’.

Tweeling

#5 En je bent al zo klein, hoe heeft dat ooit gepast?

Uh.. het heeft ook haast niet gepast. Ik kreeg mijn eerste zwangerschapsstriemen bij 26 weken zwangerschap. Toen ik de 38 weken aantikte zat mijn hele buik eronder. Het voelde alsof mijn buik uit elkaar knapte (wat natuurlijk niet kan, maar toch). Voor mijn gevoel paste het niet. Uiteindelijk zijn mijn buikspieren nog steeds niet aan elkaar gegroeid waardoor ik eigenlijk een soort gat in mijn buikspieren heb. Al met al vind ik het bijzonder dat ik een tweeling heb mogen dragen, maar ik zal nooit meer in bikini gaan.  Je lichaam voorgoed veranderd zien worden is niet makkelijk. En toch zijn ze het waard geweest, lekker cliché.

#4 Je zult het wel druk hebben?

Ag, hoe kom je erbij? Natuurlijk is het druk! De eerste maanden zat ik in de overlevingsstand. Na drie maanden had ik een ritme gevonden en ging het mij wat gemakkelijker af. Maar nog steeds is het aanpoten. Het is soms lastig om mijn aandacht te verdelen tussen twee lieve kindjes die graag alle aandacht van mama willen. Wat doe ik als de één ontroostbaar is en numero 2 begint ook. Ik beken dat ik heel vaak radeloos op mijn bed ben geploft om vijf minuten uit te huilen. Na mijn meltdown kon ik er weer tegen aan.

image

#3 Ben je dan nu niet gelijk klaar?

Nou, wat dacht je van nog zes kids?! Okey, dat is weer te veel van het goede, maar ik ben nog niet geheel ontzwangerd. Ik zou het heel leuk vinden om weer zwanger te mogen zijn. Alleen echt niet op korte termijn. Wat dacht je over een tijdje als de mijne weer uit de luiers zijn en keurige nachten maken?! Ik ben dus nog lang niet klaar!

#2 Jij liever dan ik!

Dit is niet echt een vraag maar een opmerking die ik heel vaak hoor. Ik snap wel wat ze bedoelen alleen deze opmerking vind ik hartstikke lomp. Het klinkt bijna als: ‘lekker voor je’.  Zeg dan iets van: ‘Wow respect, ik weet niet of ik dat aan had gekund.’ Natuurlijk weet je dit niet van te voren omdat je het niet altijd kan bepalen. Gelukkig kan ik na vijftien maanden volmondig zeggen dat ik dit avontuur absoluut niet had willen missen.

#1 Heb je een IVF behandeling gehad?

Toen ik deze vraag voor het eerst te horen kreeg wist ik niet zeker of mijn oren dit goed hadden verstaan? Are you serious? Dit vraag je niet zomaar, dit vraag je niet op straat en dit vraag je niet aan een wildvreemde! Stel nou dat ik inderdaad een heel ingewikkeld IVF traject had doorlopen, dan had ik dit toch niet zomaar op straat willen delen met een wildvreemde? Deze vraag vind ik echt bizar en ik hoop hem eigenlijk niet meer te hoeven horen. Let’s hope it!

Print Friendly, PDF & Email

Jaaa, nog meer leuke blogs!

4 Reacties

 • Reply
  Miss Mags
  25 februari 2016 at 09:13

  Hier ook dezelfde vragen ( ben ook moeder van een tweeling ). Maar inderdaad gewoonweg dat wild vreemden durven te vragen of het wel natuurlijk is etc … onvoorstelbaar !

 • Reply
  Nicole
  25 februari 2016 at 09:32

  hahaha die vraag over een IVF behandeling. De rest zou ik eerlijk gezegd ook nog wel kunnen zeggen, maar dat zou ik echt m’n strot niet uit krijgen. Wat brutaal!

 • Reply
  Kee
  25 februari 2016 at 13:24

  Hier ook al die vragen !
  Tot ik het zo beu was dat het eerste koppel wat weer bij mijn dubbeldebuggie beleef staan en diezelfde vragen allemaal stelden en toen zei die mevr. Als laatste Dat is altijd mijn droom geweest een tweeling !mijn anttwoord daarop was , dan ben maar blij dat dat nooit is uitgekomen en toen liepen ze boos door

 • Reply
  Marjon
  25 februari 2016 at 20:50

  ‘Zo…. Dan ben je in 1x klaar….’

 • Leave a Reply

  Lees vorig bericht:
  Meet the mama: Inge

  Je kent het vast wel: verloren kruimels en een laagje pindakaas op de toet van je prachtkind. Zodra je dit...

  Sluiten