Blogs

6 verschillende manieren om moedermelk in te vriezen

Over drie weken is mijn zwangerschapsverlof echt voorbij en ga ik weer werken! Ik ben dus begonnen om een voorraadje melk op te bouwen. Voor een tweede keer. Nu blijkt dat Olivia niet tegen koemelk kan, is mijn ingevroren moedermelk niet meer geschikt voor haar. Tijd voor een nieuwe voorraad. Ik vroeg op Instagram stories of jullie ook zakjes gebruikten voor het invriezen en kreeg via dm tientallen reacties binnen. Omdat veel van de tips overeen kwamen en anderen misschien ook helpen, zet ik jullie tips in deze blog op een rijtje!

6 manieren voor invriezen moedermelk

1. Flesjes

Zo deed ik het eigenlijk altijd, maar dit neemt ontzettend veel ruimte in beslag. Het is wel duurzamer, omdat je de flesjes steeds opnieuw gebruikt. Ik kocht huismerk flesjes van de Etos, want die zijn goedkoper dan de flesjes van bijvoorbeeld Medela. Ze hebben overigens ook dezelfde hals, dus passen ook op de Medela kolf. Tip: wissel met de hoeveelheden die je invriest. Als je dan bijvoorbeeld een keer 50 ml nodig hebt, hoef je de rest niet weg te gooien omdat het al ontdooit is.

2. Moedermelkbewaarzakjes 

Hier ben ik zelf net mee begonnen. Ik heb de paarse zakjes van Lansinoh. Die hebben bovenin een dubbele ziplock waardoor ze niet lekken in de vriezer. Ik vind het echt mega fijn dat dit zoveel aan ruimte scheelt in de vriezer en dat ik op het zakje kan lezen hoeveel er in zit. Kosten: 50 stuks voor 14,99 euro.

3. De ziplocks van Ikea 

Deze tip kreeg ik echt heeeel vaak! De zakjes van Ikea (ISTAD) zijn 1,79 voor 60 stuks en werken volgens jullie ook top.

4. De stapelbare bakjes van Avent

De plastic bakjes van Avent zijn stapelbaar in de vriezer. Een goed, duurzaam alternatief dus voor de flesjes. Kosten: 16,99 euro voor 10 stuks. In de bakjes kan 180 ml.

5. IJsblokjeszakjes 

Het lijkt mij best een gedoe, maar velen van jullie zijn enthousiast over deze methode. Het handige ervan is dat je weet hoeveel je ontdooit en zo verspilling voorkomt. Elk blokje is ongeveer 20 ml, dus je kunt er precies zoveel ontdooien als je nodig hebt. Prijs: 10 stuks voor 0,43 cent.

6. Milkies Milktray

Het idee van dit systeem is dat je je melk in de tray doet en dat zo’n 4 uur laat bevriezen. In elk vakje zit 30 ml. Vervolgens kun je de blokken in een diepvrieszakje doen. Voordeel: als je 60 ml nodig hebt, pak je twee blokjes uit het zakje in plaats van dat je het hele zakje laat ontdooien. Dit kan dus een mooie toevoeging zijn bij de zakjes van Ikea. En de blokjes passen door de opening van je fles dus je kunt ze daar in ontdooien.

Heb jij nog een andere briljante tip? Laat hem hieronder achter! Zo helpen we elkaar! 

Jaaa, nog meer leuke blogs!

3 Reacties

 • Reply
  Carina
  9 oktober 2018 at 20:45

  Ik goot het altijd in flexibele cupcakesvormpjes (goedkoop bij big bazar of xenos). Daar gaat precies 50ml in. Als het bevroren was wipte ik het eruit en deed ik ongeveer 15 bevroren ‘cupcakejes’ in een zakje en schreef daar de weekdatum op. Neemt heel weinig ruimte in en de kosten zijn nihil. Werkt echt heel goed.

 • Reply
  Fanny
  22 oktober 2018 at 08:38

  Volgend mij wordt bij flessen en “echte” moedermelk zakjes geen BPA gebruikt. Ik ben geen chemicus, maar het blijkt niet echt gezond voor je baby. Ik ga mijn melk daarom niet in IKEA of ijsblokjes zakjes doen

  • Reply
   Klaudia
   21 januari 2019 at 14:03

   De zakjes van de IKEA zijn BPA vrij 🙂

  Leave a Reply

  Lees vorig bericht:
  Verloskunde, een prachtig vak

  ‘’Wat een prachtig vak heb je’’, zegt een kersverse vader tegen me na de geboorte van zijn eerste kind. “Zeker”,...

  Sluiten