Blogs

5x boekte ik een appartement via Airbnb. Handig en goedkoop!

Mijn man en ik zijn niet zo van het kamperen, gewoon omdat we daar ook niet echt mee opgegroeid zijn. Ik kan me indenken dat we het misschien een keer uitproberen als de kinderen wat ouder zijn, maar stiekem houd ik ook wel van een beetje luxe op vakantie. En dan het liefst ook nog luxe die niet te veel kost haha. Vanwege de kids heb ik het liefst een appartement met twee slaapkamers. Dat boek ik eigenlijk vaak via Airbnb. Bovenstaand appartement is van afgelopen zomer in Venetië. Vandaag deel ik mijn tips en ervaringen. De blog is niet gesponsord, ik deel het omdat ik zo enthousiast ben en uit mijn omgeving leuke reacties krijg als ik vertel dat ik via Airbnb heb geboekt.

Goede locatie, lage prijs en tips van locals

Voor de mensen die Airbnb niet kennen: eigenlijk is het een online marktplaats voor het verhuren en huren van privé-accomodaties. Je boekt dus geen hotels, maar woningen van mensen zelf. In sommige gevallen huur je een kamer bij iemand in of de verhuurder is bijvoorbeeld zelf ergens anders en jij leent als het ware voor een korte periode zijn woning. Soms zijn het ook gewoon woningen van bedrijven of van mensen die het als tweede appartement hebben aangekocht voor de verhuur en er dus zelf niet wonen.

De reden dat ik Airbnb zo leuk vind is vooral de lage prijs. Alle vijf de keren dat ik via deze website een appartement boekte, was ik veel goedkoper uit dan via een reguliere website. Het gaat niet in alle gevallen op, want op Airbnb worden ook veel appartementen aangeboden die ook op websites als Booking.com staan.

Wat ik ook ontzettend leuk vind, is de originaliteit ervan. Je hebt geen standaard hotelkamer, maar komt echt in een woning terecht. En vaak daarbij alle gemakken. Je hebt niet zoals in een Centerparcs huisje maar een paar borden, maar vaak hebben mensen dit in overvloed. En ook zo leuk: de verhuurder woont er en kan dus super fijne tips geven over leuke restaurants, uitgaansgelegenheden. bezienswaardigheden en over het lokale busvervoer.

Een ander voordeel van deze woningen is dat je voor een ontzettend goede prijs echt een super goede locatie kunt uitzoeken. In Rome zaten wij bijvoorbeeld 5 minuten lopen van Vaticaanstad en in Venetië zaten we aan het water, op 10 minuten lopen van alle toeristische trekpleisters. En dat voor redelijke prijzen.

Omdat ik het liefste vanwege de kinderen een appartement heb met twee kamers, is een hotelkamer boeken eigenlijk niet meer echt mogelijk. Ja je hebt wel familiekamers, maar daar betaal je ook veel voor. Dus dan maar een appartement via Airbnb.

Appartement Venetië zomer 2017 – kinderkamer

Mijn beste en slechtste ervaring met Airbnb

Ik heb nu vijf keer een appartement geboekt via de website. Twee keer in New York en dit jaar in Rome, Venetië en Kroatië. Mijn beste ervaring was het appartement in Rome. We boekten de woning voor vijf dagen (vier nachten) en zaten op vijf minuten lopen van Vaticaanstad af. Wat een prachtige locatie. Van de eigenaar van het appartement kregen we te horen waar de bushalte was en de lokale supermarkt. Alles was binnen loopafstand en doordat we deze tips kregen, hadden we ook betaalbaar eten en vervoer. De verhuurder vertelde ons ook waar we lekker konden eten en de beste koffie konden krijgen. Verder regelde hij voor de terugweg een goedkope taxi naar het vliegveld.

Het appartement zelf was ruim en had alles wat we nodig hadden. Twee slaapkamers met in totaal drie bedden. Een keuken met veel keukengerei. Een badkamer met bad en ook aan details als schoonmaakmiddelen, koffie en een wereldstekker was gedacht. In het appartement hing ook een kaart van de stad. En niet onbelangrijk: aan een campingbedje en kinderstoel was ook gedacht.

Vanuit het appartement hadden we een prachtig uitzicht en zagen we ’s avonds het verlichte St. Pieter. Echt schitterend. En dan te bedenken dat we voor deze locatie voor vier nachten 319 euro hebben betaald. Dat vind ik echt betaalbaar!

Rome februari 2017

Rome februari 2017 – kinderkamer

Mijn slechtste ervaring was een appartement in New York. Een vriendin van mij is een aantal jaar geleden getrouwd met een Amerikaan en daarom ging ik samen met een andere vriendin naar Amerika om de bruiloft bij te wonen. Die vond plaats in Arkansas en het leek ons leuk om deze reis te combineren met een citytrip naar New York. Daar boekte ik mijn allereerste Airbnb woning en dat ging flink mis.

Het appartement zag er leuk uit in de advertenties, maar toen we de taxi-chauffeur vroegen ons te brengen zei hij: ‘Ik zou mijn dochter nooit in dit gedeelte van de stad achterlaten.’ Volgens de taxi-chauffeur was het één van de slechtste wijken en toen we bij de woning aankwamen waren de ramen afgetimmerd met hout.

Voor de deur zaten een aantal figuren die je niet wilt tegenkomen. Gauw vroegen we de chauffeur door te rijden naar een hotel in de buurt. De woning zijn we nooit binnengewest en die avond hebben we een pizza besteld en zijn we niet meer naar buiten geweest. Ik zat echt trillend op bed die avond en heb gelijk mijn man gebeld. De woning bleek ook ontzettend ver van de stad af te liggen, terwijl in de titel stond: ”close to New York”.

New York 2014

New York 2014

Tips

Nu ik vijf keer heb geboekt heb ik wel een aantal dingen geleerd en zal zo’n ervaring als New York me niet snel meer overkomen. Dit zijn de tips die ik jullie kan geven:

 • Bekijk de recensies en boek geen woning zonder recensies. Op die manier heb je iets meer zekerheid dat je appartement goed is. In de recensies kun je lezen waar de locatie zit, hoe gastvrij de verhuurder is en hoe anderen het hebben ervaren. Staan er geen recensies? Dan neem je wel een gokje.
 • Bekijk of de verhuurder nog meer advertenties heeft. Als er geen recensies staan kun je altijd nog even kijken naar de andere appartementen van de verhuurder. Misschien staan daar wel recensies bij en als een verhuurder meerdere appartementen verhuurt weet je dat het serieus is.
 • Neem persoonlijk contact op met verhuurder. Wil je zeker zijn dat de advertentie ‘echt’ is? Stuur de verhuurder van tevoren een berichtje met een vraag. Ik vraag bijvoorbeeld vaak of er een campingbedje en stoel aanwezig zijn.
 • Zoek op de kaart (zie voorbeeld hieronder). Ga je op citytrip? Bekijk op Google Maps waar het centrum is en zoom in het kaartje van Airbnb in op die locatie. Dan vind je alleen de appartementen in de buurt. Soms gebruiken mensen in de titel bijvoorbeeld een naam van een publiekstrekker om mensen te lokken, maar dat wil niet zeggen dat het ook daadwerkelijk dichtbij die locatie ligt.

Voorbeeld Rome

 • Stel je voorkeuren goed in. Bij de laatste vakantie wilden wij bijvoorbeeld graag een zwembad. Beperk je keuzes door dit van te voren in te stellen. Ook bijvoorbeeld het aantal slaapkamers en wil je een privékamer of mag de bewoner ook thuis zijn? Je kunt echt allerlei voorkeuren instellen.
 • Stel je voorkeur van reserveren in. Je kunt als filter ook kiezen om alleen woningen te zien waarbij je direct kunt reserveren. Dan is je vakantie definitief. Anders moet je 24 uur wachten tot de verhuurder je goedkeurt. Je herkent het direct reserveren aan het flitsje naast de prijs per nacht.

 • Bekijk de foto’s met de pijltjes. Dit is misschien een hele stomme tip, maar ik ontdekte pas veel te laat dat ik gewoon met de pijltjes de foto’s al op de homepage kon bekijken. Eerst klikte ik elke woning open in een nieuw tabblad. Haha dit is dus veel makkelijker, maar dat hadden jullie vast al heel snel door.

Zie hier de pijltjes.

 • Bekijk de opties van het openbaar vervoer als je niet met de auto bent. Dit kun je gewoon doen door de locatie in te vullen via Google Maps. Op die manier weet je ook of het goed bereikbaar is vanaf bijvoorbeeld het vliegveld.

Google Maps voorbeeld

 

 • Laat na je bezoek een recensie achter. Dan schrijft de verhuurder vaak ook iets over jou en wordt je sneller geaccepteerd bij een volgende reis.

Kroatië zomer 2017

Kroatië zomer 2017

Nou dat waren mijn verhalen en tips! Volgende maand ga ik samen met Jennifer naar Pisa! Dan hoop ik weer een mooie ervaring aan mijn Airbnb-lijstje toe te kunnen voegen! Hebben jullie wel eens geboekt via Airbnb? Ik ben benieuwd naar jullie verhalen en tips! 

Print Friendly, PDF & Email

Jaaa, nog meer leuke blogs!

2 Reacties

 • Reply
  Cecile
  23 september 2017 at 14:23

  Leuk artikel! Wij zijn gisteren gestart met airbnb, gisteren onze eerste logees gehad. Het is een leuke ervaring! We hebben zelf airbnb gebruikt in New York, Rome en gaan in november naar Aruba met airbnb! Zo veel goedkoper en altijd goede ervaringen gehad. Dus daarom nu zelf ook hosten!

 • Reply
  Laura Wat telde Vries
  28 september 2017 at 20:26

  Ja! In Italië (Verbania) ook echt super en in Nijkerkerveen (voor een weekeindje zonder kids) ook fantastisch!
  Goede tips trouwens!

 • Leave a Reply

  Lees vorig bericht:
  Werken buitenshuis ? Ik moest er niet aan denken !

  'Oh', zeggen sommige werkende moeders, 'ik vind het heerlijk om te werken. Even de deur achter je dicht trekken en...

  Sluiten