Blogs

4x mijn ervaringen met draagdoeken en draagzakken

Een klein hummeltje tegen je aan of een peuter op je rug. Een draagdoek niet alleen mega fijn, maar ook heel handig. Ik heb inmiddels verschillende soorten gebruikt en krijg daar via Instagram vaak dm’tjes over. Want als je nog nooit gedragen hebt, is het lastig om een goede keuze te maken omdat er zoveel aanbod is. Om jullie vragen te beantwoorden, vertel ik in deze blog mijn ervaringen met vier verschillende draagdoeken en draagzakken.

Kleine disclaimer omdat ik geen zin heb om de draagdoekmaffia over mij heen te krijgen. Ik ben geen expert en voor een advies op maat kun je naar een draagdoekconsulent. Ik deel slechts mijn eigen ervaringen 😉

Een ringsling

Dit was mijn eerste ervaring met dragen. Toen Eljada vijf maanden oud was, nam ik hem mee op vakantie om uit te proberen. Ik vond het een handig systeem en je hebt je kindje er snel in. Ook is het weinig stof, dus je neemt de ringsling zo mee in de luiertas. Daarnaast kan hij mee van baby tot peuter. Genoeg voordelen, maar het was niet helemaal mijn ding.

Ik denk dat ik wat te laat begonnen ben bij mijn oudste met dragen. Daardoor was ze er niet aan gewend en raakte ze snel kwaad als ik haar er in deed. Ik vond het daardoor niet echt fijn en mijn schouders deden ook zeer. Ik ken mensen die het fijn vinden, maar ik ben geen fan en ben daardoor bij mijn oudste gestopt met dragen. Bij mijn tweede startte ik met een rekbare doek en sindsdien ben ik fan van dragen.

De rekbare doek

Toen Josia drie weken oud was, gingen we naar een vliegfestival vlak voor ons oude huis. Het festival was op een grasveld en ik vond een kinderwagen daarom niet ideaal. Ik had een rekbare doek (van Bam+Boe) in huis en vond dit een uitstekend moment om hem uit te proberen. Terwijl mijn man zijn jas aan deed, las ik hoe je moest knopen en binnen 10 minuten zat Josia erin. Sindsdien wist ik de knoop uit mijn hoofd. Ik vond het echt zo gemakkelijk. Ik dacht altijd dat het heel ingewikkeld was, maar het valt echt mee.

Omdat Josia de maanden daarop mega veel huilde, voor wat later koemelkallergie bleek, heb ik hem echt urenlang gedragen. Soms zelf ’s nachts. Het was dè manier om hem stil te krijgen. Daarnaast had ik ook mijn handen vrij voor zijn oudere zus of het huishouden. Het eerste half jaar had ik de doek echt dagelijks om en ik vind hem zo fijn. Het voelt bijna weer alsof je zwanger bent, met zo’n hummeltje op je buik. Daarnaast is het voor het kind ook fijn om dicht bij je te zijn, Je hebt weer vrije handen en ik vond het gewicht heel goed verdeeld. Ik heb bij deze doek geen last van mijn schouders. Ook niet toen Josia wat zwaarder werd. Ik heb hem met een maand of 9 dagenlang in de doek door Rome meegenomen en dat ging echt prima.

Deze doek vind ik persoonlijk het fijnst in de eerste periode. Gewoon omdat het zo geborgen is. Ook nu bij mijn derde gebruik ik hem weer geregeld. Hij is compact en gaat dus makkelijk mee. Het enige nadeel: hij kan maar mee ongeveer een jaar mee. Tot een kilo of 10.

Vaticaanstad

De Tula draagzak

Na meerdere positieve verhalen van vriendinnen, heb ik nu bij mijn derde ook een Tula. Dat is een draagzak die je ontzettend makkelijk omdoet. Als je niet van knopen houdt, of een zak wilt die je man ook kan gebruiken dan is dit de ideale oplossing.

Ik heb een Free to Grow via Dragen in Schagen. Een webshop waar je verschillende draagdoeken en -zakken kunt kopen. Het voordeel van deze Tula is dat je hem kunt dragen van baby tot peuter. Meestal draag ik vooral veel in het eerste jaar en daarna bij gelegenheden. Bijvoorbeeld op een drukke kerstmarkt of op vakantie. Van die momenten waarop ik niet met een kinderwagen wil zeulen.

Ik vind hem gemakkelijk, het gewicht is goed verdeeld en ik vind het leuk dat de Tula zoveel leuke prints heeft. Zo vind je altijd wel iets dat bij je past. Wat ik ook belangrijk vind: het aanpassen naar de groei van je kind is mega simpel. Geen gedoe en uren naar een handleiding turen. Ik vind deze draagzak fijn vanaf ongeveer een maand of 5/6. Je kunt hem overigens ook gebruiken bij rugdragen als je kindje wat groter is.


De Stokke MyCarrier draagzak

Voordat ik de Tula had, maakte ik veel gebruik van de Stokke draagzak. Je kunt hem zowel als buik- en rugdrager gebruiken. Ik heb hem vooral voor op de rug gebruikt met Josia en ook mijn man gebruikte hem veel. Vanwege het design vond hij hem prima haha.

Je kunt hem op drie manieren gebruiken. Je kunt je kindje op twee manieren op je buik dragen, met het gezichtje naar je toe of van je af en je kan met de MyCarrier op je rug dragen.

Ik vind de draagzak fijn dragen op de rug, maar ik vind hem in het gebruik niet altijd even handig. Je moet best wel even moeite doen om van de buikdrager een rugdrager te maken. En als je er een rugdrager van maakt zitten er stangetjes in voor de stevigheid waardoor hij best veel ruimte inneemt als je weggaat. Je kunt hem niet even in je tas proppen. Ook vind ik dat je je kind er een stuk minder gemakkelijk inzet dan bijvoorbeeld bij de Tula.

Hij is wel stevig en het gewicht is goed verdeeld. Het kindje zit er ook mega stevig in naar mijn idee. Daarnaast heeft hij voor de liefhebber een stoer uiterlijk. Opzich een prima zak dus, maar je moet er wel even mee leren omgaan.

Conclusie

Persoonlijk heb ik twee favorieten. Namelijk de rekbare doek en de Tula. De rekbare doek vind ik echt een aanrader voor de eerste fase. Lekker geborgen. Vanaf een maand of 5/6 vind ik de Tula erg prettig en stevig zitten.

Wat zijn jullie favoriete draagdoeken of draagzakken?

Print Friendly, PDF & Email

Jaaa, nog meer leuke blogs!

Laat je van je horen?

Leave a Reply

Lees vorig bericht:
De blunders van een kersverse papa (deel 1)

Deze en de volgende blog zijn volledig gewijd aan een aantal van mijn papa blunders. Als ik denk aan de...

Sluiten