Blogs Zwanger

29 weken zwanger – update #17

Bijna dagelijks krijg ik van mijn 4-jarige dochter de vraag wanneer de baby komt. Ik probeer haar uit te leggen dat het nog wel even duurt. Dat ze eerst nog een aantal weken naar school moet en als het dan zomervakantie is, de baby dan komt. ”Maar hoeveel nachtjes zijn dat dan?” vraagt ze, ”Tja, heel veel schatje.” Hoe bereid ik mijn kinderen voor op de komst van hun zusje? En dan vooral mijn kleuter? 

1. Een boekje

Toen ik zwanger was van Josia heb ik een boekje gekocht over een zwangere mama. Het heet ‘Wat zit er in je buik, mama?’ Het is een leuk boek met klepjes die je open moet maken en op het eind een pop-up van een mama met een baby. Eljada vond het fantastisch en Josia kent het inmiddels ook bijna uit zijn hoofd. Hij zal vast nog niet helemaal begrijpen dat het ook bij zijn eigen mama zo werkt, maar ik probeer het hem op deze manier wel te vertellen. Ik wijs dan naar mijn eigen buik en herhaal de teksten uit het boekje.

2. Filmpjes via Youtube en plaatjes via Google 

Eljada begrijpt met haar 4 jaar al iets meer en daarom laat ik haar af en toe plaatjes of filmpjes zien van baby’s in de buik. Gewoon van die getekende filmpjes op Youtube bijvoorbeeld. Als ze vervolgens vraagt hoe groot de baby is, laat ik haar vaak een plaatje zien van een fruit of groente. Of een tekening met een baby in de buik. Vaak zegt ze dan: ”Oh dat is nog niet groot genoeg om geboren te worden hè mama?”

3. Een pop om te oefenen

Onze dochter vindt poppen erg leuk (vooral als ze een roze jurkje hebben) en sinds kort heeft ze een pop die in een wiegje ligt. De pop is van Lilliputiens en heeft luier, dekentje, flesje en knuffeltje. Op die manier kan Eljada oefenen met de pop hoe het straks is als de baby er is.

Wat ze hier vooral leuk aan vindt is dat ze kan nadoen hoe het ook echt werkt. Dus ze geeft de baby een fles, laat haar vervolgens boeren, geeft een schone luier en stopt haar vervolgens in bed. Ook vindt ze het leuk om de pop boven in de maxi-cosi te stoppen zodat het nog net wat echter wordt.

Mooi hoe zo’n pop prikkelt dat ze dat alvast kan oefenen. Grote zus! Ik ben benieuwd hoe dat straks gaat als haar zusje er is <3

4. Een aftelkalender

Ik heb hem nog niet gemaakt, maar dat ga ik binnenkort wel doen. Eerst laat ik haar dan nog elke week op een vaste dag een kruisje zetten en vanaf week 35 laat ik het elke dag doen. Vanwege mijn hoge bloeddruk ga ik er namelijk vanuit dat ik de 40 weken niet haal en eerder de 37, dus begin ik al wat eerder met dagen. Uiteraard laat ik hem wel doorgaan tot 40 weken, maar dan leg ik haar uit dat de baby vanaf 37 weken mag komen, maar eventueel nog wat langer blijft zitten omdat ze het zo lekker warm vindt in mama’s buik haha.

5. Laten voelen en knuffelen

Nu mijn buik wat groter is en de trapjes steviger kan Eljada het al goed voelen als de baby wakker is. Vaak leg ik dan even haar handje op mijn buik of bijvoorbeeld haar gezicht. Dat vindt ze machtig mooi! Het gevolg is dat ze nu heel vaak kusjes op mijn buik geeft en heel veel knuffels.

6. Babyfoto’s bekijken

We hebben op ons televisiemeubel het fotoboek van Eljada staan van 0-2 jaar. Daarin staan veel babyfoto’s en zo laten we haar zien dat haar zusje er straks ook zo uitziet. Ook hebben we van beide kinderen filmpjes laten maken in de eerste week, ook die laten we zien.

Wat we straks vooral belangrijk vinden als de kleine er is, is dat onze kinderen hun zusje kunnen zien zonder dat daar anderen bij zijn. Ik beval in het ziekenhuis en dat betekent dat ze waarschijnlijk dan bij opa en oma logeren. De vorige keer brachten zij Eljada naar het ziekenhuis, maar hebben we haar wel alleen bij mij op de kamer laten komen. Salim haalde haar toen beneden in de hal op. Op die manier kon ze zelf eerst eens verwerken dat ze een broertje had en het is ook echt een prachtig gezinsmoment. Dat willen we dit keer ook weer doen. Ik kan niet wachten! 

Zwangerschapsupdate #17

De baby in fruit of groente: Het kindje is nu ongeveer zo groot als een flespompoen, 38,5 cm.

Eten: Ik heb nu vooral heel veel zin in water of limonade. Ook midden in de nacht haha.

Slapen: Uhmm wat is dat ook alweer?

Zwangerschapskleding: Mijn gewone kleding kan ik nu echt niet meer aan. Ook gewone vestjes passen niet meer. Hopelijk gaan die kilo’s er na de bevalling weer snel af! Ik weet overigens nog steeds niet hoeveel het er zijn, want mijn weegschaal doet het niet. Misschien maar beter ook!

Geslacht: Een meisje.

Shoppen: Gisteren kreeg ik een mooi pakketje binnen van Jollein met daarin een paar leuke kledingstukken van hun nieuwe babykledingcollectie. Ook kreeg ik een slaapzakje (wrapper) voor de kleine meid. Heerlijk die zoete kleurtjes.

De wrapper (slaapzak)

Symptomen: Naast de symptomen die bij een hoge bloeddruk horen (zoals sterretjes, vocht vasthouden, vermoeidheid etc) gaat het best goed. Soms heb ik last van mijn bekken als ik te druk ben, maar echt niet zo erg als bij de vorige zwangerschappen.

Voel je al iets? De trapjes worden nu steeds steviger. Wat ik ook voor het eerst heb, is dat de baby soms wel lijkt te trillen. Beetje gekke omschrijving, maar ik had dat nog nooit eerder gevoeld. Ik ben benieuwd of iemand van jullie dat herkent?

Het leukste moment van de week: Deze week vierden we de verjaardag van Josia. Hij is twee geworden! Omdat het lekker weer was, hebben we lekker een tuinfeestje, inclusief barbecue gehouden. Het was ontzettend gezellig! Die avond was ik overigens zo moe dat ik wel eindelijk weer een paar uur achter elkaar heb geslapen.

Ik zie uit naar … Volgende week donderdag. Ik heb dan weer een afspraak bij de verloskundige, maar dan komt ook een lieve vriendin op vakantie naar Nederland. Ze is naar Amerika verhuisd voor haar grote liefde, maar komt nu even hierheen. Super fijn om haar weer te zien!

– Deze blog kwam tot stand door middel van een samenwerking –

Jaaa, nog meer leuke blogs!

Laat je van je horen?

Leave a Reply

Lees vorig bericht:
Meet the mama: Roxanne

Roxanne is een stralende en krachtige vrouw die doorzet als het tegen zit, omdat ze niet bij de pakken neerzit....

Sluiten