Blogs

10 tips voor het voeden van een tweeling

Zwanger zijn van een tweeling brengt soms net wat meer voorbereiding met zich mee dan een eenling zwangerschap. Je koopt alles dubbel, de meubelen schroef je twee keer in elkaar en je hebt dubbel zoveel kleertjes te strijken. It’s okay, that’s all part of being a twinmum. Ik was de maker van het Heelal super dankbaar dat hij moeders twee borsten gaf. Zo  kon ik mij voorbereiden om het dubbelvoeden van mijn baby’s. Want ondanks dat ik te horen kreeg dat ik twee baby’s in mijn buik droeg, wilde ik alsnog het liefst borstvoeding geven. Ik ging van een leeghoofd naar een pro wat borstvoeding betreft. Uiteindelijk heb ik mijn twins 15 maanden gevoed. Iets waar ik dankbaar voor ben.

Geen borstvoedingsmaffia

Laat ik eerst voorop stellen dat ik vind dat elke ouder zelf mag en kan bepalen wat voor voeding ze aan haar kindje wil geven. Of het nou flesvoeding is, borstvoeding of bijvoeding bij 4/6 maanden. Het gaat in deze blog niet om een waardeoordeel over wat goed of fout is. Helaas gaat dit vaak wel zo bij dit onderwerp. Alsof je een betere moeder bent als je borstvoeding geeft? Soms lukt het om borstvoeding te geven, soms lijken je borsten niets te willen produceren en soms kiezen ouders ervoor om de fles te geven. Laten we elkaar hier niet om veroordelen. Het doel van deze blog is juist om mijn ervaring te delen in de hoop dat een andere (tweeling)mama hier mee geholpen wordt. Zo creëren we een civil society over social media, we moeten immers met de tijd mee :-).

Tepelkloven met een beetje bloed

image

Pasgeboren, klaar voor het borstvoedingsavontuur!

Aha, voor de mami’s die dachten dat borstvoeding altijd super romantisch is, kan ik vertellen dat het bij mij echt niet zo gemakkelijk ging. Na mijn snelle bevalling kon ik mij gaan focussen op de voedingen. Ik had al vele theorieën gelezen over het aanhappen, dat dit goed moet gebeuren met een grote hap. Tjonge, in een boek ziet het er een stuk makkelijker uit. De eerste keer aanhappen deed werkelijk heel veel pijn. ‘Een beetje eelt kweken’,zegt de kraamzuster dan. Het is ook echt zo dat er een laagje eelt moet komen zodat het zuigen van de baby minder pijn doet. Helaas ging het toch bij mij mis. Jayson kon geen goede hap maken waardoor ik een dikke vette tepelkloof kreeg. Met tranen in mijn ogen legde ik Jay aan zodat mijn productie toch op gang zou komen. Totdat mijn tepel begon te bloeden en ik in mijn kraamweek moest gaan kolven. Yasmina dronk gelukkig wel goed waardoor ik haar kon voeden en tegelijkertijd kon kolven. Zo produceerde ik voldoende melk. Na het kolven gaf mijn man het flesje aan Jay en kon ik na 1,5 uur het riedeltje weer herhalen. ’s Nachts ging dit verder. De eerste nachten kwamen de twins om de twee uur.

Het starten van de borstvoeding ging bij mij niet zo romantisch als ik had gehoopt. Het was pijnlijk, zwaar en vermoeiend. Toch ging ik door. Ik wilde zo graag borstvoeding geven, omdat het naar mijn idee wel de beste voeding is die kindjes kunnen krijgen. Ook leek het mij op langere termijn makkelijk dat ik niet met flesjes hoefde rond te lopen, maar gewoon huppa mijn baby’s aan de borst kon doen.

Na zeker twee maanden ging het al een stuk ‘makkelijker’. Dan kwamen de twins om de drie uur en kon ik ze beide aanleggen. Ik heb geluk gehad met snelle drinkers die in tien minuten klaar waren. Hierdoor kon ik ze om en om voeden waardoor ik altijd wel een hand vrij had. Na vijf maanden begon ik met bijvoeding waardoor de voeding natuurlijk afnam. Ik vond het zo geweldig als ik dan een baby aan de borst had. Het is een heerlijk intiem moment tussen moeder en kind.

image

Siësta na de voeding 👌🏼👌🏼

Toen de tweeling één jaar werd vroegen veel mensen uit mijn omgeving wanneer ik ging stoppen met voeden. ‘Ze worden nu toch al best groot’ en ‘is flesvoeding niet makkelijker om je kind door te laten slapen?’.  De laatste opmerking kreeg ik omdat Yas nog niet doorsliep. Alleen had het naar mijn idee daar niet mee te maken, maar gewoon met het feit dat ze een tenger meisje is die extra voeding nodig had.

Ik had nooit echt een einddatum voor de borstvoeding. Ik zag het wel, het ging nu goed dus had geen reden om te stoppen. Mijn supersonische kinderen dronken vet snel. In de tijd dat ik een flesje klaar had, waren ze denk ik al bijna klaar aan de borst. Echt een gelukje dit. Want als ze er langer over zouden doen had ik een flesje misschien wel eerder willen proberen, uit gemak.

Uiteindelijk waren het mijn beide boefjes die zelf aangaven dat ze niet meer wilden. Toen ze 15 maanden waren begon eerst Yasmina te weigeren door hard nee te schudden en mijn borst weg te duwen. Ik smeekte haar dan om te drinken haha. Op een gegeven moment begon Jay hetzelfde te doen. En toen was het voor mij klaar. Met een lach en een traan zei ik gedag tegen mijn borstvoedingsperiode. Wat vond ik het heerlijk! Niet omdat het altijd makkelijk was. Integendeel: ik heb genoeg downmomenten gehad. Het fijne was de intieme momenten met mijn kindjes die ik voor geen goud had willen missen.

10 gouden tips voor jou:

 1. Een goede voorbereiding is het halve werk! Ik las boeken over borstvoeding. Daarbij wilde ik ook specifieke info hebben over het voeden van een tweeling. Hierdoor ontdekte ik de verschillende houdingen die je kon uitproberen. Populaire houdingen om een tweeling te voeden zijn de rugby houding, madonna houding of eentje in een rugby houding en de ander in de madonna houding.

  Rugby houding

  Rugby houding

 2. Informeer bij je gynaecoloog of er een lactatiedeskundige verbonden is aan het ziekenhuis. Als dit zo ik kun je namelijk op consult bij de lactatiedeskundige zonder extra kosten. Ik was hier destijds niet extra voor verzekerd. Uiteraard kun je je ook laten verzekeren voor een lactatiedeskundige. Ik vond het altijd erg prettig om te overleggen als ik vragen had. Een lactatiedeskundige kan dan net wat meer meedenken.
 3. Zoek naar een goede kraamzuster. Ik wilde borstvoeding geven en wilde hierin goed begeleid worden. Ik koos ervoor om ons bij een kraamzorgbureau in te schrijven i.p.v. een grote kraamzorgorganisatie. Ik gaf aan het bureau de opdracht om een kraamverzorgende te zoeken die specifiek ervaring had met tweelingen en het geven van borstvoeding. Ze vonden een geschikte kraamzuster die echt de ervaring had die ik nodig had.
 4. Een goede kolf! Investeer in een goede kolf. Ik kocht een elektrische dubbelzijdige borstkolf van Medela. Het kost natuurlijk wel wat, maar na een paar maanden voeden heb je die investering eruit. Trouwens: koop een kolf wanneer je die nodig gaat hebben. Tijdens de zwangerschap hoef je nog niet een kolf in huis te hebben. Je koopt ook niet eerst een auto voordat je je rijbewijs hebt :-).
 5. Koop een tweeling voedingskussen: mocht je je tweeling tegelijk willen voeden dan is de ‘My Brest Friend’ echt een aanrader. Dit voedingskussen is stevig en groot genoeg voor twee baby’s.
 6. Kies zelf hoe je van borst wilt afwisselen. Uiteindelijk vond ik dit wel ingewikkeld waardoor ik elk baby een eigen borst gaf: links Yasmina, rechts Jayson
 7. Ook tweelingen kun je beide op verzoek laten komen. Toch vond ik dit vaak ook pittig. Dit betekende soms dat ik elk 1,5 uur aan het voeden was. Ik besloot om mee te gaan met de eerste die zich aan het begin meldde. De tweede kwam er dan snel achteraan. Hier heeft mijn tweede baby nooit moeite mee gehad. Die dronk dan gewoon mee. Een nadeel hiervan is dat je niet weet welk ritme je kindje heeft. Voor mij weegde het voordeel van tijdswinst wat zwaarder.
 8. Vraag om tips als je niet weet wat je moet doen. Ik heb heel veel gehad aan een besloten groep op Facebook; borstvoeding aan een tweeling. In deze groep zaten moeders die allemaal ervaringsdeskundige zijn (of worden). Hier kon ik specifieke vragen stellen die ik had. Op een gegeven moment kon ik weer andere moeders zelf adviseren met mijn ervaring. Super handig!
 9. Praat goed met je werkgever over kolftijd en ken je rechten. Ik heb geluk gehad met een werkgever die mij alle ruimte gaf om te kolven. Na negen maanden mocht ik blijven kolven. Ze vond het gewoon zo knap dat ik het nog deed en ze gaf die ruimte. Vergeet trouwens niet je kindje zo nu en dan een flesje aan te bieden. Yas weigerde de eerste vier maanden een fles. Iets te laat begonnen dus.

  Oefenen :-)

  Oefenen 🙂

 10. Doorzetten en probeer te genieten. Gedurende de hele borstvoedingsperiode heb ik veel downmomenten gehad. Ik zette dan door en het bracht mij ver. Soms helpt het gewoon om te weten dat het even een zware tijd is. Maar als je doorzet kun je de vruchten ervan plukken en ervaar je winst!

Succes powermoms!

Print Friendly, PDF & Email

Jaaa, nog meer leuke blogs!

1 Reactie

 • Reply
  Sonja
  6 oktober 2016 at 21:42

  Handige tips. En inderdaad doorzetten is de key. Ik heb ook veel gehad aan la leche league, geregeld gebeld met vragen

 • Leave a Reply

  Lees vorig bericht:
  Meet the mama: Lisette

  De stralende mama hierboven is de 23-jarige Lisette. Ze is geboren in Hoorn en woont sinds 6 jaar in Emmeloord....

  Sluiten